Αγώνας δρόμου για να βρουν στέγη 21 μεγάλες δίκες

02 Οκτωβρίου 2016 14:52

Σηκώνουν ψηλά τα χέρια δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικοί υπάλληλοι στο Εφετείο της Αθήνας, καθώς με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους 21 σοβαρές υποθέσεις που έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν μέχρι τον Δεκέμβριο αναζητούν... στέγη, αλλά και εδώλιο για να φιλοξενήσουν περισσότερους από 450 κατηγορουμένους!


Και αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού δεν είναι μόνο αυτές οι υποθέσεις που απασχολούν το δικαστικό μέγαρο του Εφετείου, αλλά και δεκάδες χιλιάδες άλλες που γεμίζουν ασφυκτικά τα πινάκια των Μονομελών και των Τριμελών Εφετείων Κακουργημάτων, αλλά και των Πλημμελημάτων.

Η υποδομή του Εφετείου δεν μπορεί να «σηκώσει» τέτοιας φύσεως δικαστήρια, ενώ ερώτημα παραμένει εάν υπάρχει και ο αναγκαίος αριθμός των δικαστών που θα ανέβουν στις έδρες, αφού σε αυτές τις δίκες προκρίνεται και ο διορισμός αναπληρωματικών δικαστών ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπως στη δίκη του πρώην υπουργού Τ. Μαντέλη. Αυτή η υπόθεση, αν και άρχισε να ερευνάται πριν από 3 χρόνια, ανεβλήθη λόγω του θανάτου του προέδρου της έδρας, για να ξεκινήσει εκ νέου στις 2 Νοεμβρίου.
Η ένδεια στην υλικοτεχνική υποδομή της Θέμιδος αποκαλύπτεται πλέον ολοένα και συχνότερα, ενώ μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την ανάγκη μετάφρασης των βουλευμάτων στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων με αφορμή την υπόθεση της Siemens αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι...
Κωλυσιεργίες
Γιατί μπορεί η μετάφραση του βουλεύματος που έφτασε τις 5.000 σελίδες να έγινε, ωστόσο χρειάστηκε η συνδρομή των μηχανημάτων της Βουλής για να βγουν αντίγραφά του για τους αλλοδαπούς κατηγορουμένους, αλλά και συνεργεία δικαστικών υπαλλήλων για να βάλουν σφραγίδα σε καθεμία από τις σελίδες του επίμαχου δικαστικού εγγράφου.
Και αυτή δεν ήταν η μόνη υπόθεση που «αναζητούσε» μετάφραση, καθώς ανάλογο αίτημα έγινε από Σέρβο κατηγορούμενο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ τον δρόμο της... μετάφρασης έχει πάρει και το βούλευμα για τα υπερκοστολογημένα μηχανήματα στα νοσοκομεία από τη θυγατρική της Johnson & Johnson, Depuy.

Μέχρι στιγμής, μία είναι μόνο η αίθουσα που μπορεί να στεγάσει πολλούς κατηγορουμένους, και αυτή «απασχολείται» δύο με τρεις φορές την εβδομάδα με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Στην ίδια αίθουσα διεξάγεται μία φορά την εβδομάδα η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου σε δεύτερο βαθμό, η οποία φθάνει στο τέλος της. Ας δούμε όμως ποιες δίκες έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν και πόσοι κατηγορούμενοι πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο.
• Στις 6 Οκτωβρίου οι δικαστές θα αποφασίσουν για την πορεία της διαδικασίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μετά το αίτημα του Σέρβου εμπλεκομένου, με τον αριθμό των κατηγορουμένων να φθάνει τους 35.
• Μία ημέρα νωρίτερα έχει προσδιοριστεί ένα σκέλος της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων με 10 κατηγορουμένους.
• Στις 17 Οκτωβρίου θα ανοίξει η αυλαία των Tor-M1, ενώ την ίδια ημέρα 24 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Depuy καλούνται να λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απάτης, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
• Στις 31 Οκτωβρίου, 84 κατηγορούμενοι του πρώτου κύματος των στημένων αγώνων θα βρεθούν ενώπιοι ενωπίοις με τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και στις 7 Νοεμβρίου, 42 άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο για τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank, ύψους 700.000 ευρώ, σε εταιρείες του Λ. Λαυρεντιάδη, σύμφωνα με την κατηγορία.
• Και ο Νοέμβριος παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού 36 κατηγορούμενοι θα δικαστούν σε δεύτερο βαθμό για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ενώ λίγες ημέρες μετά 8 κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για τη ΜΚΟ που ακούει στο όνομα Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης και η οποία φέρεται ότι εξαπάτησε το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώνοντάς το με πολλά εκατομμύρια ευρώ.
• Αυλαία τον Νοέμβριο και για τα υποβρύχια με 30 κατηγορουμένους αλλά και για την ΔΕΗ με 59, για τις παροχές του οργανισμού προς τη ΓΕΝΟΠ.
• Ακολουθεί τον Δεκέμβριο, ένα σκέλος της Ασπίδος με τον Παύλο Ψωμιάδη και άλλους 15 εμπλεκομένους, ενώ χρειάζεται ένα... απέραντο εδώλιο για τους κατηγορουμένους του δεύτερου παραδικαστικού κυκλώματος, στο οποίο αναμειγνύονται περισσότερα από 100 πρόσωπα!

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, η διοίκηση του Εφετείου και το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθούν να βρουν λύσεις κατασκευάζοντας δύο ακόμη αίθουσες στο ισόγειο του μεγάρου που πριν από λίγους μήνες ήταν αίθριο, ενώ στον πρώτο όροφο του δικαστηρίου δύο μικρότερες αίθουσες πρόκειται να γίνουν μία για να καλύψουν τις ανάγκες των πολυπρόσωπων δικών.
Ωστόσο, αυτό στο σχέδιο βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά αφού δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες συνένωσης των δύο αιθουσών, οι οποίες επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες λιγότερων κατηγορουμένων και συνηγόρων.
Οι συνλειτουργοί της Θέμιδος, πάντως, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι εάν δεν υπάρξει άμεση ενίσχυση της Δικαιοσύνης το σύστημα θα καταρρεύσει.
Και μια ενδεχόμενη επιπλέον μείωση των απολαβών των δικαστών -που βρίσκεται στα σκαριά, όπως όλα δείχνουν- θα δώσει τη χαριστική βολή σε μια ήδη «κουρασμένη» μηχανή.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos