Κατά 10% ακριβότερα από την περυσινή τιμή έναρξης το πετρέλαιο

15 Οκτωβρίου 2016 13:25

Κατά 10% ακριβότερα από την περυσινή τιμή έναρξης και κατά πολύ πάνω από τις χαμηλές τιμές του πρώτου τριμήνου του έτους θα προμηθεύονται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλωτές. Η διάθεση του προϊόντος θα ξεκινήσει στην τιμή των 93-94 λεπτών το λίτρο, έναντι 85 λεπτών το λίτρο πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου και 75 λεπτών το λίτρο στο τέλος της περσινής περιόδου.


Οι αυξημένες τιμές είναι αποτέλεσμα τόσο της ανόδου της διεθνούς τιμής του αργού όσο και της αύξησης του ΕΦΚ από τα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο και του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα (24%). Οι φόροι μετά και τις πρόσφατες αναπροσαρμογές θα αντιπροσωπεύουν πλέον το 54% της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έναντι 32,1% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Για τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης η τιμή διαμορφώνεται στα 68-69 λεπτά το λίτρο, έναντι 62 λεπτών το λίτρο πέρυσι τον Οκτώβριο. Η υπουργική απόφαση σε σχέση με τα κριτήρια για τους δικαιούχους επιδόματος αναμένεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναπροσαρμόζει τις γεωγραφικές περιοχές στη βάση ορεινής και πεδινής ζώνης ανά νομό. Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, πηγές της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου θα είναι περιορισμένη λόγω των καλών καιρικών συνθηκών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η πορεία της ζήτησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, με την αγορά να προσδοκά σε ένα βαρύ χειμώνα αλλά και από την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

 

Σε αντίθεση με τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης που θα χρειαστεί να κάνουν φέτος μεγαλύτερες δαπάνες για να ζεσταθούν, οι καταναλωτές φυσικού αερίου θα ευνοηθούν από τις χαμηλές τιμές που άγγιξαν φέτος τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 5ετίας και είναι μειωμένες κατά 19% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΠΑ Αττικής, η τιμή φυσικού αερίου τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 5 λεπτά η κιλοβατώρα προσφέροντας εξοικονόμηση που ξεπερνά το 43% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η εξοικονόμηση από τις αρχές του έτους καθώς αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΦΚ στο οικιακό τιμολόγιο σε 0,11 λεπτά από 0,54 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Εφαρμόζοντας σήμερα τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στην τρέχουσα τιμή του οικιακού τιμολογίου ΕΠΑ Αττικής, θα προέκυπτε επιπλέον μείωση 10% της τιμής φυσικού αερίου, η οποία θα διαμορφώνονταν στα 4,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το πιθανότερο βέβαια είναι η μείωση αυτή να εξανεμιστεί από την αναμενόμενη αναπροσαρμογή των τελών συστήματος στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ . Σε σχέση με αυτό, η ΕΠΑ Αττικής επισημαίνει ότι η συμμετοχή του κόστους μεταφοράς φυσικού αερίου στο οικιακό τιμολόγιο είναι πολύ μικρή και σε κάθε περίπτωση η όποια μεταβολή θα υπερκαλυφθεί από την επικείμενη μείωση του ΕΦΚ.

Αξίζει να σημειωθούν οι επισημάνσεις της αγοράς για το θέμα της υπερφορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων γενικότερα. Εκτιμά ότι οδηγεί σε μείωση της ζήτησης ενώ ταυτόχρονα δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αντίθετα, η αύξηση της φορολογίας, τονίζουν παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών, διευρύνει το πεδίο δράσης για παραβατικότητα και κυρίως για λαθρεμπόριο.

www.kathimerini.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos