Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτακτη σύσκεψη στο Υπ. Υγείας για τον Εμπολα

10 Οκτωβρίου 2014 11:16

Εκτακτη σύσκεψη συγκαλεί σήμερα η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, στο Υπουργείο Υγείας μετά και το ύποπτο κρούσμα Έμπολα που διαπιστώθηκε στα Σκόπια.

Εκτακτη σύσκεψη στο Υπ. Υγείας για τον Εμπολα

Συσκέψεις γίνονται καθημερινά στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης διαβεβαίωσε χθες ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα της νόσου. Ο κ. Βορίδης έδωσε την έγκρισή του στον διοικητή του ΕΚΕΠΥ, κ. Παναγιώτη Ευσταθίου, να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες και ειδική άσκηση, με συμμετοχή των υγειονομικών υπηρεσιών των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, ως πρώτο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση περιστατικού που πιθανώς έχει προσβληθεί από τον ιό Εμπολα έχει οριστεί το «Αμαλία Φλέμιγκ». Ως εργαστήριο για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων ορίστηκε το εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ. Ειδικοί αλγόριθμοι έχουν εκπονηθεί για τη διαχείριση περιστατικών στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο κ. Βορίδης διαβεβαιώνει ότι η χώρα μας έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες.

Ομάδες ειδικών βρίσκονται καθημερινά στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΕΠΥ και συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις με στελέχη του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC). Η εκτίμηση των επιδημιολόγων είναι πως ο κίνδυνος εμφάνισης κρούσματος στη χώρα μας είναι μικρός αλλά υπαρκτός.

Η απειλή του φονικού παρουσιάστηκε να προσεγγίζει επικίνδυνα και την Ελλάδα, καθώς είχαμε το πρώτο πιθανό κρούσμα στα γειτονικά μας Σκόπια, μετά από ένα ακόμη στην Κωνσταντινούπολη.

Ενας 58χρονος Βρετανός τουρίστας απεβίωσε χθες σε νοσοκομείο της πόλης των Σκοπίων, παρουσιάζοντας συμπτώματα (πυρετό, εσωτερική αιμορραγία κ.ά.) που ταιριάζουν σε αυτά του Εμπολα.

www.ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr