Τουρίστες στην Αθήνα για «city break» όλο τον χρόνο

18 Οκτωβρίου 2014 12:20
Μπορεί να οδεύουμε στα τέλη Οκτωβρίου, η ροή των τουριστών, ωστόσο, στην Ελλάδα μοιάζει αμείωτη.
Οι ουρές των επισκεπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης και στον Ιερό Βράχο, οι τουρίστες που δοκιμάζουν ελληνικά εδέσματα στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, τα γεμάτα ξενοδοχεία δείχνουν ότι μια πάγια επιθυμία, αυτή της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, είναι πλέον πραγματικότητα.

Μπορεί να οδεύουμε στα τέλη Οκτωβρίου, η ροή των τουριστών, ωστόσο, στην Ελλάδα μοιάζει αμείωτη. Οι ουρές των επισκεπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης και στον Ιερό Βράχο, οι τουρίστες που δοκιμάζουν ελληνικά εδέσματα στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, τα γεμάτα ξενοδοχεία δείχνουν ότι μια πάγια επιθυμία, αυτή της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, είναι πλέον πραγματικότητα.

Οι New York Times, πριν από λίγες ημέρες, δημοσίευσαν έναν μίνι οδηγό πόλης «36 ώρες στην Αθήνα» με προτάσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ωρών αυτών σε αθηναϊκά καφέ, εστιατόρια, καταστήματα και φυσικά με επίσκεψη στην Ακρόπολη. Η χρονική επιλογή της δημοσίευσης, 15 Οκτωβρίου, παλαιότερα θα θεωρούνταν ατυχής. Οχι, όμως, πια. Μπορεί να οδεύουμε στα τέλη Οκτώβρη, η ροή, ωστόσο, των τουριστών στο κλεινόν άστυ μοιάζει αμείωτη. Οι ουρές των επισκεπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο, οι τουρίστες που δοκιμάζουν ελληνικά εδέσματα στην Πλάκα και το Μοναστηράκι, αλλά και πολυάριθμοι φιλότεχνοι αλλοδαποί που επιλέγουν να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, υποδεικνύουν ότι μια πάγια επιθυμία, αυτή της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, τείνει να γίνει πραγματικότητα.

Εν πρώτοις, μιλούν οι αριθμοί. «Τον Οκτώβριο του 2013 οι πελάτες μας που έκλεισαν online εισιτήριο για να κάνουν διακοπές στην Αθήνα ήταν 2.038», αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωπος της διαδικτυακής πλατφόρμας κράτησης εισιτηρίων Travelplanet 24, «φέτος οι κρατήσεις έως το τέλος του μήνα είναι 2.238, δηλαδή η σημειωθείσα αύξηση κυμαίνεται από 8% έως 9%». Και βέβαια, δεν συνυπολογίζουμε τους «αυθόρμητους» ταξιδιώτες, που θα κλείσουν εισιτήριο τελευταία στιγμή. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πληρότητα του ξενοδοχείου μας, όπως όμως ήμασταν και πέρυσι τον Οκτώβριο», διευκρινίζει ο υπεύθυνος από το ξενοδοχείο «Αρετούσα» στο Σύνταγμα. «Εχουμε κρατήσεις μέχρι και τον Νοέμβριο, καθώς στις 9 Νοεμβρίου είναι ο Μαραθώνιος, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον "δρομέων" από όλο τον κόσμο!».

Πολλοί φθινοπωρινοί επισκέπτες, χωρίς να πτοούνται από τη σποραδική συννεφιά και την ελαφριά πτώση της θερμοκρασίας, συνεχίζουν τις διακοπές τους στα νησιά του Αιγαίου. «Εμείς κλείσαμε την πισίνα πριν από λίγες ημέρες, αλλά οι πελάτες μας κολυμπούν στη θάλασσα», σχολιάζει ο κ. Μανώλης Καλδής, διευθυντής του Palmyra Beach στη Γλυφάδα, «στην πλειονότητά τους είναι Σκανδιναβοί και Βρετανοί, για τους οποίους η ζέστη του Αυγούστου είναι ανυπόφορη και επιλέγουν συνειδητά το φθινόπωρο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση της επισκεψιμότητας σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται από 20% έως 25%. «Είμαστε φουλ, ενώ και οι πρώτες ενδείξεις για την επόμενη χρονιά είναι πολύ ενθαρρυντικές». Φέτος, μάλιστα, για πρώτη χρονιά στο ξενοδοχείο του φιλοξένησαν και τουρίστες από άλλες γωνιές της υφηλίου. «Είχαμε πελάτες από αραβικές χώρες, όπως το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και τη Βόρεια Αφρική, όπως την Αίγυπτο», αναφέρει χαρούμενος. «Βέβαια, κληθήκαμε να βρούμε μια... διπλωματική λύση, καθώς μια πελάτισσά μας ήθελε να κολυμπήσει με μπουργκίνι στην πισίνα, κάτι που δεν ενθουσίασε τους Δυτικούς συνδαιτυμόνες». Η αλλαγή του κλίματος εμπνέει μεγάλη αισιοδοξία στον ίδιο και τους συναδέλφους τους. «Διαπιστώνουμε, μάλιστα, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ξένοι έρχονται για ένα Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, μετατρέποντάς την σε "city break", όπως το Βερολίνο ή η Ρώμη, κάτι που προσδοκούσαμε για χρόνια».

Δεν είναι, όμως, μόνον οι εργαζόμενοι στον τουρισμό της Αθήνας που χαμογελούν. Η σημαντική αύξηση των αφίξεων στην Πελοπόννησο, που το πρώτο οκτάμηνο έφτασε το 67%, χάρη στις απευθείας πτήσεις πολλών ξένων αεροπορικών εταιρειών στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, συνεχίζεται. «Προτρέψαμε, μάλιστα, πολλούς ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να κρατήσουν ανοικτά τα καταλύματά τους μέχρι και το τέλος του μήνα», λέει στην «Κ» παράγοντας της περιοχής. «Στη δική μας περίπτωση πρόκειται για μεμονωμένους ταξιδιώτες που διαλέγουν την Πελοπόννησο, όχι για "αγέλες" που ακολουθούν τη βούληση ενός tour operator», σημειώνει με νόημα η ίδια πηγή.

Εντονη η κινητικότητα και στις λεγόμενες «ώριμες» τουριστικές αγορές. Μια βόλτα στα σοκάκια της Οίας θυμίζει... καλοκαίρι. «Τα ξενοδοχεία στην Καλντέρα έχουν πληρότητα, ως επί το πλείστον από Ευρωπαίους, αλλά και Αμερικανούς και Ασιάτες», δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού, Νικόλαος Ζώρζος. «Συνολικά μέσα στον χειμώνα αναμένουμε 20 με 25.000 Ασιάτες». Παρασκευή πρωί και στα Φηρά επικρατεί «πατείς με πατώ σε». Τρία κρουαζιερόπλοια έχουν αγκυροβολήσει και οι επιβάτες έχουν «ξεχυθεί» για να προλάβουν να απαθανατίσουν τις ομορφιές του νησιού. Τη Δευτέρα αναμένονται άλλα πέντε. Στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα η Σαντορίνη υποδέχεται 78 κρουαζιερόπλοια και τον Νοέμβριο άλλα δεκαπέντε. Φημολογείται, μάλιστα, ότι τα κρουαζιερόπλοια θα τιμούν το λιμάνι της Σαντορίνης μέχρι και τα μέσα... Δεκεμβρίου. Για τους περισσότερους η παραμονή λίγων ωρών στη Σαντορίνη αποτελεί και τη μοναδική «γεύση» που παίρνουν από Ελλάδα, αφού εν συνεχεία αποπλέουν για άλλες χώρες. Δεν είναι, όμως, μόνο η κρουαζιέρα που έχει συμβάλει στην τόνωση της επισκεψιμότητας στο νησί, αλλά και τα συνέδρια με συμμετοχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τον Οκτώβριο προγραμματίστηκαν έξι συνέδρια, με θέματα μάλιστα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως τα ηφαιστειακά τοπία ή τη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Σαντορίνης.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos