Επτά στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο

12 Νοεμβρίου 2014 12:27

Συνεχίζεται η αύξηση της διείσδυσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή της χώρας (ΕΛΣΤΑΤ), το 2014 σημειώθηκε

σημαντική αύξηση του ποσοστού των συνδεδεμένων ελληνικών νοικοκυριών στο Διαδίκτυο, όπως επίσης και του πληθυσμού που χρησιμοποιεί συστηματικά Η/Υ και Διαδίκτυο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 66% (περίπου 7 στα 10) των ελληνικών νοικοκυριών διαθέτει σύνδεση στο Διαδίκτυο. Το ποσοστό είναι κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο που είχε καταγραφεί ένα χρόνο πριν. Από αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών (98,6%) διαθέτει ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη αύξηση της πρόσβασης νοικοκυριών στο Διαδίκτυο καταγράφεται στα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης. Στις περιοχές αυτές η πρόσβαση βελτιώθηκε μέσα στο 2014 κάτι λιγότερο από 20 ποσοστιαίες μονάδες και από 47,6% ανήλθε σε 66,3% το α΄ τρίμηνο του 2014. Η μικρότερη αύξηση, περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφηκε στην Αττική. Από 68,9% ανήλθε σε 71,1%.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των Η/Υ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2014 το 63% του πληθυσμού ηλικίας 16-74 ετών χρησιμοποιούσε Η/Υ και διέθετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της χρήσης καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 16 και 74 ετών, με την πιο μεγάλη αύξηση να καταγράφεται στην ηλικιακή κατηγορία των 65 έως 74 ετών. «Αντίστοιχα», επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, «για όσους δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο, η μεγαλύτερη μείωση, σε σχέση με το 2013, καταγράφηκε για την ηλικιακή ομάδα 16 έως 24 ετών». Αξιοσημείωτο ακόμη είναι ότι η αύξηση της χρήσης των ΤΠΕ στις γυναίκες ανέρχεται στο 8,7% και στους άνδρες στο 2,8%.

Σημαντική αύξηση παρατηρείται και στη χρήση του Διαδικτύου μέσω ασύρματων τεχνολογιών. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το α΄ τρίμηνο του 2014 έκανε χρήση του Διαδικτύου μέσω κινητής συσκευής το 58,4% των πολιτών της χώρας, ηλικίας 16-74 ετών, από 44,7% πριν από ένα χρόνο. Οι πιο πολλοί κάνουν χρήση των δικτύων Wi-Fi (50,7%), ενώ η χρήση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι περιορισμένη (33,1%). Οι χρήστες αξιοποιούν τις ΤΠΕ μεταξύ άλλων για online διάβασμα εφημερίδων, ιστοσελίδων (84,9%), για αναζήτηση πληροφοριών (82,3%), για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων (79,8%), για τη συμμετοχή τους στα κοινωνικά δίκτυα (64,3%) κ.λπ. Η ΕΛΣΤΑΤ γνωστοποίησε ότι σε δεύτερο χρόνο θα ανακοινώσει τα στοιχεία της ίδιας έρευνας σε ό,τι αφορά τη χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κ.λπ.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αφορούν την περίοδο 1/1-31/3/2014 κατά την οποία διεξήχθη η συγκεκριμένη έρευνα μέσω τηλεφώνου σε δείγμα 4.129 νοικοκυριών και σε ισάριθμα μέλη τους, ηλικίας 16 έως 74 ετών. Τα στοιχεία καταδεικνύουν την ανωριμότητα της ελληνικής αγοράς, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δείκτες από τους προαναφερόμενους που στην Ελλάδα εξακολουθούν να αυξάνονται, στη Βόρεια Ευρώπη (π.χ. Σκανδιναβία, Γερμανία κ.λπ.) έχει σταματήσει η μεταβολή τους εδώ και μερικά χρόνια.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos