Πώς να φτιάξετε τηγανιτές πατάτες (χωρίς να τις τηγανίσετε!)

17 Νοεμβρίου 2016 11:52

Βήμα 1ο

Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες! Αν σας φαίνεται περιττό βήμα, επιμένουμε γιατί σας συνιστούμε να αφήσετε την φλούδα τους- έτσι θα γίνουν ακόμα πιο τραγανές. Εννοείται ότι δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά μέχρι να το δοκιμάσετε δεν μπορείτε να ξέρετε...

Βήμα 2ο

Το σωστό κόψιμο μπορεί να αποβεί μοιραίο για το ψήσιμο και να ευθύνεται για τις μισο- άψητες πατάτες, γι’ αυτό μην το υποτιμάτε. Αν και είναι ανέφικτο όλα τα κομμάτια να έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος, υπολογίστε ότι το ιδανικό πλάτος του δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα εκατοστό. Δείτε στο παρακάτω βίντεο, το τρικ για να κόψετε εύκολα τις πατάτες σε ομοιόμορφα κομμάτια:

Βήμα 3ο

Ήρθε η ώρα να... ξεπλύνετε! Ακόμα κι αν έχετε βγάλει τη φλούδα, μην παραλείψετε αυτό το βήμα. Ξεπλύνετε καλά τις πατάτες με κρύο νερό ή τοποθετήστε τις για λίγη ώρα σε ένα μπολ με κρύο νερό για να απομακρυνθούν τα σάκχαρα που έχουν μείνει στην επιφάνειά τους και για να γίνει πιο τραγανό το εξωτερικό τους.

Βήμα 4ο

Το τέταρτο βήμα είναι από μόνο του ένα μυστικό. Αφήνετε τις πατάτες να βράσουν σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά για να μαλακώσουν στο εσωτερικό τους και να ψηθούν πιο εύκολα μετά. Μ’ αυτό το κόλπο, θα αποφύγετε να φτιάξετε πατάτες που είναι ξεροψημένες απ’ έξω και άψητες από μέσα και έτσι οι πατάτες φούρνου θα μοιάζουν με τηγανιτές. Αφού τελειώσετε με το βράσιμο, αφήστε τις να «ξεκουραστούν» σε ένα πιάτο στο οποίο θα έχετε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας.

Βήμα 5ο

Προθερμαίνετε τον φούρνο και τοποθετείτε αντικολλητικό χαρτί στο σκεύος που θα ψήσετε τις πατάτες. Ρίχνετε 5 κουταλάκια της σούπας ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί για 5 λεπτά. Έτσι, οι πατάτες θα γίνουν ακόμα πιο τραγανές- κόλπο που βασίζεται στην ξαφνική διαφορά θερμοκρασίας από το κρύο στο ζεστό, που θα τις κάνει πιο τραγανές.

Βήμα 6ο

Όσο περιμένετε το χαρτί να... ψηθεί, αναμιγνύετε σε ένα μπολ μια κουταλιά της σούπας λάδι, μια κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Στη συνέχεια, προσθέτετε στο μπολ τις πατάτες και έπειτα τις τοποθετείτε στο σκεύος, φροντίζοντας τα κομμάτια να έχουν μεταξύ τους απόσταση για να μην κολλήσουν. Το μίγμα αυτό θα κάνει το εξωτερικό τους πιο τραγανό και θα τις βοηθήσει να ψηθούν ομοιόμορφα, χωρίς να ανησυχείτε για το αν οι μισές από αυτές θα βγουν άσπρες και οι άλλες μισές καφέ.

Βήμα 7ο

Το τελευταίο μυστικό βρίσκεται στην τεχνική του διπλού ψησίματος. Αν έχετε αρκετό χρόνο, σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Αρχικά, ψήνετε τις πατάτες στους 180-200 βαθμούς για μισή ώρα και στη συνέχεια ανεβάζετε λίγο τη φωτιά (στους 220 βαθμούς) και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα είκοσι λεπτά. Στο τέλος, τις βάζετε σε ένα πιάτο, που θα καλύψετε με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το πολύ λάδι.

Αφήστε τις να κρυώσουν και μετά απολαύστε ελεύθερα- αλλά υπεύθυνα!

Λίγες ακόμα συμβουλές...

*Αν δεν έχετε καλαμποκάλευρο ή βιάζεστε, λίγη τριμμένη φρυγανιά πάνω από τις πατάτες θα κάνει το θαύμα της. Η γαλέτα θα απορροφήσει την υγρασία που «κρατάνε» οι πατάτες και θα τις κάνει πιο τραγανές.

*Όσον αφορά τα μυρωδικά, το μυστικό είναι να τα βάλετε κι αυτά εις διπλούν: πριν ψήσετε τις πατάτες αλλά και αφού ετοιμαστούν. Έτσι, θα αποκτήσουν «χωριάτικη», γεμάτη γεύση.

*Για να ξέρετε πόσες πατάτες θα κόψετε, υπολογίστε ότι σε κάθε άτομο αναλογεί μια μεγάλη πατάτα (εκτός αν πεινάτε πολύ, οπότε θα πρέπει να πάρετε άλλα μέτρα).

*Αν δεν εφαρμόσετε την τεχνική του διπλού ψησίματος, ψήστε τις σε δυνατή φωτιά για 35 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν καφέ χρώμα. Στο διάστημα αυτό, όμως, φροντίστε να τις γυρνάτε για να ψηθούν ομοιόμορφα και από τις δύο μεριές.

Καλή σας όρεξη!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos