Με Super Puma η διάσωση των επιβατών - 140 οι διασωθέντες

28 Δεκεμβρίου 2014 15:50

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση αεροκομιδής των επιβατών του οχηματαγωγού πλοίου Νorman Αtlantic, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ έπλεε 45

ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. Το ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ οχηματαγωγό έκανε το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και μετέφερε 478 άτομα. Από αυτά, 140 έχουν περισυλλεγεί και βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες βρίσκονται στο τελευταίο κατάστρωμα.

Στην επιχείρηση αερομεταφοράς μετέχει ένα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ σε ετοιμότητα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, είναι άλλα 4 ελικόπτερα (μεταξύ των οποίων μεταφορικά ελικόπτερα του Στρατού Σινουκ) που βρίσκονται στην Κέρκυρα.

Η επιχείρηση αεροκομιδής αναμένεται να κρατήσει αρκετές ώρες καθώς οι επιβάτες μεταφέρονται ανά δύο στο παραπλέον Cruise Europa.

Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, το πλοίο «βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή».

Στόχος των ιταλικών αρχών είναι πλέον να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση πριν πέσει το σκοτάδι. Αν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν από το πρωί στην περιοχή έχουν υποχωρήσει κάπως, η επιχείρηση εγκατάλειψης του φλεγόμενου πλοίου και διάσωσης των επιβατών γίνεται με μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων, της βροχής καθώς και της ομίχλης. Σημειώνεται επίσης ότι λόγω του μεγάλου κυματισμού, το πλοίο μετακινείται συνεχώς.

Εδώ και ώρα ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο πραγματοποιεί συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο γκαράζ του πλοίου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, οι επιβάτες και πλήρωμα είναι διαφόρων εθνοτήτων εκ των οποίων 234 είναι οι Έλληνες.

Μιλώντας νωρίτερα σε τηλεοπτικά μέσα, οι επιβάτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο τελευταίο κατάστρωμα του φλεγόμενου πλοίου κάνουν λόγο για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς το κρύο είναι δριμύ ενώ επικρατεί δύσπνοια λόγω του έντονου καπνού. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, κανείς επιβάτης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην υγεία του.

Το πλοίο «Νorman Αtlantic» είναι ιδιοκτησίας του ιταλικού ναυπηγείου Visentini που έχει μελετήσει ένα νέο είδος σύγχρονων πλοίων RoRo με χαμηλή κατανάλωση.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα από τα γκαράζ του πλοίου για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και γρήγορα εξαπλώθηκε.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα απο την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα, 125 φορτηγά, 3 λεωφορεία 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos