Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμυντικές κινήσεις από τις τράπεζες

17 Ιανουαρίου 2015 16:34

Σε προληπτικές κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας με υψηλότερο κόστος προχωρούν οι τράπεζες. Ηδη δύο συστημικές τράπεζες υπέβαλαν αίτημα για χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό. Καθησυχαστική η Τράπεζα της Ελλάδος για τις επιπτώσεις και τις καταθέσεις.

Σε «θέσεις μάχης» για τη διασφάλιση της ρευστότητας και την αποτροπή τυχόν νέων πιέσεων στην αγορά μέσω άντλησης κεφαλαίων από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) βρίσκονται οι τράπεζες. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank και η Alpha έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα ύψους 5-6 δισ. ευρώ που θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Τραπεζικές πηγές τόνιζαν ότι η προσφυγή στον ELA αποτελεί προληπτική κίνηση διασφάλισης της ρευστότητας και θωράκισης για παν ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι οι λόγοι που οδηγούν τις τράπεζες στον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης είναι κυρίως η έλλειψη ενεχύρων για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, η απουσία ενδιαφέροντος στη διατραπεζική αγορά για τους τίτλους των ελληνικών τραπεζών και η απορρόφηση ρευστότητας από το Δημόσιο μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

www.ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr