Βόμβα 100 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ από παλαιά χρέη των Ταμείων

20 Μαρτίου 2017 12:30

Κρυφή... βόμβα άνω των 100 εκατ. ευρώ απειλεί τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στα πρώτα βήματά του. Πρόκειται για ληξιπρόθεσμα χρέη από την εποχή 2010-2012 των Ταμείων προς παρόχους υγείας και ιδιώτες για τις παροχές υγείας σε είδος των πρώην Ταμείων κύριας ασφάλισης.


Το χρέος που έρχεται από το κοντινό παρελθόν κινδυνεύει να «σκάσει» στα χέρια του ΕΦΚΑ, αν δεν αποπληρωθεί εντελώς μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου. Νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Οκτωβρίου προέβλεψε ειδική χρηματοδότηση για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων του ΕΟΠΥΥ σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος.

Εκεί θεσπίστηκε ειδική ρήτρα για τα χρέη που προέρχονται από κλάδους υγείας πρ. Ταμείων κύριας ασφάλισης, οι οποίοι εντάχθηκαν στον Οργανισμό. Οπως αναφέρει ρητά η νομοθετική διάταξη, τα ληξιπρόθεσμα πρέπει να αποπληρωθούν το αργότερο έως 30 Ιουνίου. Διαφορετικά, αν δηλαδή δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα και τα κονδύλια επιστρέψουν στο ΓΛΚ, «οι εναπομείνασες υποχρεώσεις βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», δηλαδή του ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει πως αν δεν αποπληρωθούν εγκαίρως, τα χρέη που ξεπερνούν τα 100 εκατ. θα «περάσουν» στον προϋπολογισμό του νέου υπερταμείου, επιβαρύνοντάς τον με άλλο ένα σημαντικό «αγκάθι».
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚΑ βρίσκεται ήδη σε αγώνα δρόμου σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία απονομής συντάξεων: πρέπει να απορροφήσει 860 εκατομμύρια μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και να ξεχρεώσει 95.000 συνταξιούχους που περιμένουν 1-3 χρόνια τη σύνταξή τους.

Αυτήν την εβδομάδα, πάντως, αναμένεται να μπει σε λειτουργία το πολυαναμενόμενο πακέτο κάλυψης ΑΠΔ για τους «μπλοκάκηδες» με 1-2 εργοδότες που θα αντιμετωπιστούν ως οιονεί μισθωτοί, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επιμερισμού των εισφορών τους. Σε αναμονή βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες που εργάζονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών και κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα. Αρμόδια χείλη διαβεβαιώνουν πως το αργότερο μέχρι την Τετάρτη η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς έχουν γίνει ήδη τα πρώτα τεστ και αναμένονται οι τελικές παρατηρήσεις.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αθανάσιος Μπακαλέξης, ξεκαθάρισε πάντως πως η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων -δηλαδή όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι» σε 1-2 εργοδότες- δεν χρειάζεται να πληρώσουν τις εισφορές των ειδοποιητηρίων που τυχόν έχουν ήδη λάβει, εφόσον όμως έχουν έρθει σε συμφωνία με τους εργοδότες τους, και θα πληρώσουν εισφορές ως μισθωτοί μέσω ΑΠΔ στις 31/3. Σήμερα αναμένεται εκτός απροόπτου να αναρτηθούν και τα τελευταία 90.000 ειδοποιητήρια που απομένουν για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για 35.000 μηχανικούς και 61.000 ασφαλισμένους με παράλληλη απασχόληση.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos