Εκτόξευση εσόδων από τον Τουρισμό | 1,5 με 2 δις€ επιπλέον έσοδα υπολογίζουν οι ειδικοί για φέτος

04 Μαϊος 2017 15:52

Για ένα εισπρακτικά καλό καλοκαίρι ετοιμάζεται η αγορά φέτος. Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, του εμπορίου, της εστίασης και των κατά τόπους Επιμελητηρίων διαβλέπουν ότι το 2017 δεν θα έχει προηγούμενο από πλευράς τζίρου λόγω της εκτόξευσης του ελληνικού τουρισμού. Ήδη οι δημοφιλείς προορισμοί Κρήτη, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Σκιάθος και Κυκλάδες είναι overbooked από τις 15 Μαϊου ως και τις 15 Σεπτεμβρίου και ένα μεγάλο μέρος της επιπλέον ζήτησης αναμένεται να καλυφθεί από μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα.

Η γενική τάση μάλιστα συμπαρασύρει και τους λιγότερους ανεπτυγμένους προορισμούς της χώρας, με τις προσπάθειες του Υπουργείου Τουρισμού να επικεντρώνονται στη διάχυση της υψηλής ζήτησης σε νέους αναπτυσσόμενους προορισμούς, όπως η Κάρπαθος, η Σκύρος, η Πελοπόννησος, η Θρακομακεδονική Ριβιέρα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Προς αυτήν την κατεύθυνση το 2017 έχουν δρομολογηθεί 150 επιπλέον απευθείας αεροπορικές συνδέσεις σε μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και συνολικά 6.000 πρόσθετες πτήσεις σε σχέση με πέρυσι ως τον φετινό Νοέμβριο.

Ενδεικτική του καλού κλίματος που επικρατεί, ήταν και η δήλωση του πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννη Ρέτσο, "ότι τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού θα κινηθούν σε πρωτόγνωρους ρυθμούς την τρέχουσα χρονιά". "Εντός του 2017, οι πληρότητες και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία θα σπάσουν κάθε ρεκόρ, με τουλάχιστον 1 εκατ. περισσότερους τουρίστες από την περσινή χρονιά". Ενώ, ικανοποιημένοι δηλώνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι των κατά τόπους ενώσεων ξενοδόχων και Επιμελητηρίων από τις προσπάθειες της Υπουργού Τουρισμού, Ε.Κουντουρά, να ενισχύσει μέσω του τουρισμού τις τοπικές οικονομίες και των λιγότερων δημοφιλών τουριστικά περιοχών της Ελλάδας.

Επιμήκυνση και Νέες Αγορές

Στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού συνδέουν την φετινή αύξηση των εσόδων με την επιχειρούμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 365 μέρες τον χρόνο και το άνοιγμα νέων αγορών. Όσον αφορά το άνοιγμα νέων αγορών, έχουν γίνει πολλές κινήσεις με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά να βρίσκεται διαρκώς εκτός Ελλάδας και να επισκέπτεται χώρες με σημαντικές προοπτικές όπως είναι η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και επιδιώκοντας να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από premium αγορές όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι πρωτοβουλίες της κυρίας Κουντουρά στοχεύουν στην αύξηση των επισκεπτών εκτός ζώνης Σέγκεν - πέραν δηλαδή των παραδοσιακών αγορών της Βόρειας Ευρώπης -, καθώς οι στατιστικές δείχνουν ότι οι εκτός Σέγκεν τουρίστες δαπανούν περισσότερα κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και η πλειοψηφία είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ. Ινδία, Κίνα, ΝΑ Ασία (Μαλαιδία, Ινδονησία, Σιγκαπούρη), Μέση Ανατολή (Λίβανος, Ισραήλ, Εμιράτα, Αίγυπτος) και Λατινική Αμερική (Μεξικό, Κολομβία, Βραζιλία, Αργεντινή) θα αποτελέσουν από φέτος και ως το 2020 τις νέες "δεξαμενές" του ελληνικού τουρισμού, εξασφαλίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων.

Συνολικά το 2017 αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία 1,5 - 2 δις € επιπλέον έσοδα σε σχέση με το 2016, ενισχύοντας το εμπόριο, την εστίαση και βεβαίως τον ευρύτερο τουριστικό κλάδο. Η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία αναμένεται να αγγίξει τα 15δις€ για πρώτη φορά στα χρονικά, χωρίς να υπολογίζεται η άνοδος των εσόδων από τον εσωτερικό τουρισμό. Οι προβλέψεις για τον εσωτερικό τουρισμό κάνουν λόγο για περισσότερα από 9 δις€ το 2017!

Καλή χρονιά και για την Κρουαζιέρα

Ενισχυμένη θα είναι τελικά και η κρουαζιέρα το 2017, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μεγάλη πτώση λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά την πρωτοφανή μεγέθυνση της ελληνικής κρουαζιέρας πέρυσι, +30,1% σε σχέση με το 2015 σύμφωνα με την ΤτΕ, οι προσπάθειες της Ε.Κουντουρά επικεντρώνονται στην διατήρηση του κλάδου σε υψηλά επίπεδα και την φετινή χρονιά. Το 2016 ο αριθμός των επισκεπτών που ήρθαν με κρουαζιερόπλοια έφθασε στο επίπεδο - ρεκόρ των 3,271 εκατ., ενισχύοντας σημαντικά τις τοπικές οικονομίες (εμπόριο, εστίαση, πολιτισμός, είδη πολυτελείας), λόγω του υψηλού ημερήσιου spending των επισκεπτών κρουαζιέρας.

Ο έκτακτος σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού αποσκοπεί στο να ενισχυθούν τα υπάρχοντα δρομολόγια με πλοία μεγαλύτερης δυναμικότητας και να αναπτυχθούν νέα σε δημοφιλείς αλλά και ανερχόμενους ελληνικούς προορισμούς και λιμάνια (πχ Ρέθυμνο, Βόλος). Η Ε.Κουντουρά κατόπιν διαπραγματεύσεων με μεγάλους διεθνής ομίλους κρουαζιέρας πέτυχε το 2017 τη δρομολόγηση μεγαλύτερων πλοίων για να εξισορροπιστεί η μείωση των προσεγγίσεων. Και παράλληλα, πέτυχε το άνοιγμα της ελληνικής κρουαζιέρας για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκούς Ομίλους, επεκτείνοντας την ελληνική κρουαζιέρα στην Κεντρική Μεσόγειο και την Αδριατική.

Σημείο κλειδί στην ελληνική ατζέντα αποτελεί η προώθηση του Πειραιά ως home port για τα κρουαζιερόπλοια, με παράλληλο άνοιγμα στην αγορά της Ασίας και ειδικά της Κίνας, με πιλοτική χρονιά το 2017. Στο Υπουργείο Τουρισμού θεωρούν ότι τόσο οι νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της Αθήνας με Σεούλ, Πεκίνο και Σιγκαπούρη, όσο και η άψογη συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου με κολοσσούς στον χώρο των αεραμεταφορών όπως η Emirates, δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για την μετατροπή του Λιμανιού του Πειραιά σε βασικό κέντρο της κρουαζιέρας στην Μεσόγειο, κάτι που θα εξασφαλίσει την μακροβιότητα του κλάδου στην Ελλάδα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos