Eldorado Gold: «Η κυβέρνηση να σκεφτεί τι σημαίνει να φεύγει από τη χώρα μία επένδυση»

11 Σεπτεμβρίου 2017 13:15

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τη στάση της απέναντι στην καναδική επένδυση.

Όπως τόνισε, από την αναστολή της επένδυσης πλήττονται χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ έθεσε τελεσίγραφο ως την 21η Σεπτεμβρίου, ξεκαθαρίζοντας πως εάν η εταιρεία δεν λάβει τις αδειοδοτήσεις που δικαιούται, θα σταματήσει τις επενδύσεις στη χώρα μας.

O επικεφαλής της καναδικής εταιρείας, αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους η καναδική εταιρεία αναστέλλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, είπε ότι η απόφαση δεν ελήφθη «ελαφρά τη καρδία».

«Από τον Ιανουάιριο του 2016 η στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε ελάχιστα απέναντί μας», είπε ο κ. Μπερνς, απαριθμώντας τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση για την έκδοση αδειών και τη δήλωση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διαιτησία κατά της «Ελληνικός Χρυσός».

Κάλεσε την κυβέρνηση να βασιστεί στις ισχύουες διατάξεις για την έκδοση αδειών, προσθέτοντας ότι «η επένδυση της Eldorado είναι λυδία λίθος για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα». Ο επικεφαλής της Eldorado, μάλιστα, κάλεσε «την ελληνική κυβέρνηση να σκεφθεί τους χιλιάδες Έλληνες εργαζομένους, αλλά και τη χώρα».

Ο πρόεδρος της εταιρείας τόνισε, επίσης, ότι η Eldorado Gold έχει επενδύσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια. «Οι συνεχόμενες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων μας στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, η μη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο του Περάματος -την αναμένουμε εδώ και πάνω από τρία χρόνια- και η δήλωση της κυβέρνησης δημοσίως ότι έχει την πρόθεση να ξεκινήσει τη διαδικασία διαιτησίας κατά της Ελληνικός Χρυσός, της θυγατρικής εταιρείας μας στην Ελλάδα», είναι μερικά στοιχεία που δείχνουν πως η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει».

Τελεσίγραφο έως 21 Σεπτεμβρίου

Ο κ. Μπερνς σημείωσε πως είναι ανοιχτός σε μια ύστατη συζήτηση τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, προκειμένου να δοθεί λύση. «Δεν έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καμία λύση δεν επιτεύχθηκε μέσω της σιωπής. Η μόνη λύση θα δοθεί από τον ανοιχτό διάλογο. Προσπάθησα αυτό να το μεταδώσω στις συναντήσεις μου με τον Γιώργο Σταθάκη. Προσπάθησα και με σειρά επιστολών στον Αλέξη Τσίπρα που είναι αναπάντητες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της καναδικής εταιρείας.

«Η Eldorado έχει ευθύνη απέναντι στους μετόχους της για έργα σε χώρες που οι κυβέρνησεις επενδύουν και συνεργάζονται σε αυτά. Είμαι προσωπικά πολύ απογοητευμένος για αυτές τις ειδήσεις που επηρεάζουν εργαζομένους και προμηθευτές. Είμαι ανοιχτός σε διάλογο με τον Τσίπρα και τον Σταθάκη για να βρούμε μια λύση προς τα εμπρός», είπε ο κ. Μπερνς.

Τόνισε, όμως, ότι εάν η εταιρεία δεν λάβει τις αδειοδοτήσεις που δικαιούται μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου, τότε θα σταματήσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

«Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε ποτέ στις επιστολές μας»

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της εταιρείας «κάρφωσε» τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως έχει αποστείλει επιστολές και προς τον πρωθυπουργό, οι οποίες όμως ουδέποτε απαντήθηκαν. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη στάση της απέναντι στις επενδύσεις: «Ο κ. Τσίπρας έχει ενημερώσει τις κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδυτική δραστηριότητα, αλλά πώς να το εξηγήσω αυτό στους μετόχους όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται μαζί μας ούτε στηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;».

«Η Eldorado έχει ευθύνη απέναντι στους μετόχους της για έργα σε χώρες που οι κυβέρνησεις επενδύουν και συνεργάζονται σε αυτά. Είμαι προσωπικά πολύ απογοητευμένος για αυτές τις ειδήσεις που επηρεάζουν εργαζομένους και προμηθευτές. Είμαι ανοιχτός σε διάλογο με τον Τσίπρα και τον Σταθάκη για να βρούμε μια λύση προς τα εμπρός», είπε ο κ. Μπερνς.

Πρόσθεσε, δε, ότι κάποιοι λίγοι αντιτίθενται στα μεταλλευτικά έργα και κάλεσε την κυβέρνηση είτε να τους ακούσει αυτούς, είτε να προχωρήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση των αδειών, προκειμένου να συνεχιστεί η επένδυση.

«Αν ξέραμε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε, δεν θα είχαμε επενδύσει ποτέ στην Ελλάδα»

Αν η Eldorado ήξερε τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε, δεν θα είχε επενδύσει ποτέ στην Ελλάδα, είπε επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι τέτοιου είδους προβλήματα η εταιρεία δεν έχει συναντήσει σε άλλες χώρες. Οπως είπε χαρακτηριστικά, στα 40 χρόνια δραστηριότητάς του σε όλο τον κόσμο δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα και ότι αν το γνώριζε η εταιρεία, δεν θα αναλάμβανε το ρίσκο της επένδυσης.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «παρά τις διαβεβαιώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για επιχειρηματική δραστηριότητα, η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει τις επενδύσεις μας».

«Αν δεν υπάρξει λύση, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο»

Όπως είπε, εξάλλου, ο κ. Μπερνς, από τις καθυστερήσεις «έχουμε θιγεί οικονομικά, αλλά δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε σε αυτή τη φάση το μέγεθος των απωλειών. Εφόσον δεν υπάρξει λύση στο σημερινό πρόβλημα, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο, τόσο στα ελληνικά δικαστήρια όσο και στη διεθνή διαιτησία».

2.310 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους

Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στην περίπτωση που δεν δοθούν οι άδειες και ανασταλεί η επένδυση, θα διατηρηθεί μόνο το 10% του προσωπικού για τις εργασίες συντήρησης. Η διαδικασία απομάκρυνσης του 90% των εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το ελληνικό εργατικό δίκαιο, συμπλήρωσε, και θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο έως τριών μηνών.

Επιπλέον, δεν θα δημιουργηθούν άλλες 1.000 θέσεις εργασίας που είχει προγραμματίσει η Eldorado με την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Έργο Σκουριών (Χαλκιδική)
Οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, με επένδυση άνω των 350 εκ. δολαρίων μέχρι σήμερα και με εργατικό δυναμικό 530 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική)
Η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του ανακαινισμένου εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται και η έναρξη εμπορικής παραγωγής της φάσης 2 επρόκειτο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο σημερινός αριθμός εργαζομένων στην Ολυμπιάδα είναι περίπου 950 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Η δοκιμαστική φάση και η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταλλείου θα ανασταλεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Μέχρι σήμερα, η Eldorado έχει επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια στην Ολυμπιάδα.

Έργο Στρατωνίου (Χαλκιδική)
Η μεταλλευτική δραστηριότητα Στρατωνίου απασχολεί σήμερα περίπου 830 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, και είχε διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους βάσει των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων στις αρχές του 2017. Υπάρχουν γεωλογικές ενδείξεις για αύξηση των γεωλογικών αποθεμάτων και κατά συνέπεια επέκτασης της ζωής του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, ενώ ταυτόχρονα η Eldorado υλοποιεί γεωτρητικό πρόγραμμα προκειμένου να εξερευνήσει το κατώτερο τμήμα του κοιτάσματος. Πρόσθετες επενδύσεις θα ήταν απαραίτητες κατά τα επόμενα δύο χρόνια για την επιβεβαίωση πρόσθετων γεωλογικών αποθεμάτων. Όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης και εξερεύνησης θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη)
Τα έργα Περάματος και Σαπών βρίσκονται επί του παρόντος σε καθεστώς συντήρησης λόγω των εκκρεμών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Περάματος και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις Σάπες – και οι δύο παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από τρία χρόνια.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos