Συγκλονιστικές εικόνες και μαρτυρίες από Σύμη

14 Νοεμβρίου 2017 16:34

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χωρίς ρεύμα το νησί μετά την «Ευρυδίκη»

Τις τραγικές στιγμές που έζησαν στο νησί της Σύμης εξαιτίας της κακοκαιρίας, περιγράφουν στο protothema.gr κάτοικοι του μοναδικού νησιού που βρέθηκε στο μάτι της καταιγίδας και έχει πλέον κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από την κακοκαιρία έχει κοπεί το ρεύμα καθώς ο τοπικός σταθμός παραγωγής ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση του νησιού. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί επίσης οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης καθώς και πολλά καταστήματα και σπίτια τα οποία έχουν πλημμυρίσει.

Από την κακοκαιρία έχει πληγεί ιδιαίτερα η περιοχή του Γυαλού αλλά εκτεταμένες ζημιές έχουν σημειωθεί και σε άλλους οικισμούς.



Για τρεις ολόκληρες ώρες η βροχή έπεφτε ασταμάτητα δημιουργώντας χείμαρρους οι οποίοι παρέσερναν τα πάντα στο διάβα τους. Πολλά σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν μέχρι τη θάλασσα ενώ υπήρξαν και μεγάλες καταστροφές.

Μια ημέρα αργότερα, οι νησιώτες μετρούν τις πληγές τους ενώ πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι ζουν από θαύμα: «Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Ξέρετε τι είναι να βλέπεις κόσμο να ουρλιάζει επειδή ο χείμαρρος έσπασε την πόρτα του σπιτιού του και άρχισε να το πλημμυρίζει; Πολλοί ανέβηκαν στις ταράτσες τους και στον πιο ψηλό όροφο και περίμεναν μέχρι να τους απεγκλωβίσουν. Αλλά και στην ταράτσα όσοι ανέβηκαν δεν μπορούσαν να περιμένουν γιατί ο άνεμος ήταν πάρα πολύ ισχυρός» λέει στο protothema.gr ο κ. Σαράντης Κρητικός και προσθέτει: «Η βροχή ξεκίνησε από τις 16.00 χτες το απόγευμα και για τρεις ώρες περίπου ήταν τόσο δυνατή που δεν έμεινε τίποτα όρθιο στο νησί μας. Ολοι οι χείμαρροι που είναι περιμετρικά της πόλης γέμισαν απότομα και παρέσυραν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, αυτοκίνητα και βάρκες. Είναι αδιανόητο να βλέπεις ο χείμαρρος να ξεκολλάει βράχια μεγάλου μεγέθους και να τα ρίχνει πάνω στα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα έξω από τα σπίτια μας κι όλα μαζί να τα παρασέρνει προς τη θάλασσα. Εκεί έπεσαν τουλάχιστον δεκαπέντε οχήματα. Κάποιοι θαρραλέοι έφτασαν στο λιμάνι για να βοηθήσουν γιατί φοβήθηκαν ότι μπορεί να υπήρχαν εγκλωβισμένοι τουρίστες μέσα στα οχήματα».

Το δικό του εφιάλτη περιγράφει ο κ. Χρυσικός: «Από χτες το απόγευμα δεν έχουμε καθόλου ρεύμα και η νύχτα ήταν μαρτυρική. Έχω δύο μωρά παιδιά και μείναμε βρεγμένοι μέσα στο σκοτάδι χωρίς θέρμανση και φως. Θέλω να πάω στο φαρμακείο να πάρω κάποια φάρμακα για την γυναίκα μου και δεν μπορώ γιατί η πόρτα του σπιτιού μου δεν ανοίγει από τα μπάζα και τους βράχους που παρέσυρε ο χείμαρρος και έμειναν εκεί».

Άλλος κάτοικος του νησιού εξηγεί πώς έσωσε το αυτοκίνητό του: «Γύρισα από τη δουλειά και πρόλαβα να βάλω το αμάξι στο πάρκινγκ του σπιτιού αλλά κι εκεί πλημμύρισε. Αν το άφηνα έξω στο δρόμο όπως κάνω άλλες φορές θα μου το έπαιρνε ο χείμαρρος. Ο κουμπάρος μου, που μένει δίπλα ακριβώς από εμένα έβλεπε το αμάξι του να τρακάρει με άλλα σταθμευμένα οχήματα και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα».

Ο χείμαρρος στο πέρασμά του δεν άφησε τίποτα όρθιο. Γκρέμισε την πόρτα του σπιτιού της κ. Αυγουστάκη την ώρα που βρισκόταν μόνη της στο ισόγειο και πλημμύρισε το σπίτι της. Οι συγγενείς της κατάφεραν τελευταία στιγμή να ανεβάσουν στον πάνω όροφο την ηλικιωμένη γυναίκα για να σωθεί και όπως λένε γείτονες στο protothema.gr βοήθησαν να βγάλουν από το παράθυρο του σπιτιού της μια άλλη γυναίκα γιατί οι λάσπες και τα μπάζα είχαν κλείσει το σπίτι.

«Φώναζε η γυναίκα σοκαρισμένη ''βοήθεια'', ''θα πνιγούμε''. Πήγαμε με κίνδυνο τη ζωή μας να τη σώσουμε και να την βγάλουμε από το παράθυρο. Οι ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια μας και τα αυτοκίνητά μας είναι ανυπολόγιστες», λένε στο protothema.gr κάτοικοι του νησιού.

Σημαντικές ζημιές υπέστη και το νηπιαγωγείο του νησιού όπου ο χώρος γέμισε μπάζα από την καταρρακτώδη βροχή.

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos