Στην 72η θέση, παγκοσμίως, η Ελλάδα στον δείκτη “Doing Business 2019”

01 Νοεμβρίου 2018 16:09

Δυσμενέστερη θέση, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταλαμβάνει πλέον η Ελλάδα στο δείκτη “Doing Business” της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αξιολογεί τις χώρες με βάση το πόσο εύκολο είναι να επιχειρήσει σε αυτές μια νέα εταιρεία. Η Ελλάδα στον “Doing Business 2019” κατατάσσεται 72η μεταξύ 190 χωρών, διεθνώς.


Στον αντίστοιχο δείκτη “Doing Business 2018” η χώρα είχε καταλάβει την 67η θέση από την 61η το 2017 και την 58η το 2016. Οι επιδόσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τη φέρνουν σε χειρότερη μοίρα από χώρες, όπως η Βουλγαρία στην 59η θέση, η Αλβανία που βρίσκεται στην 62η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η Κολομβία που κατατάσσεται 63η, η Κόστα Ρίκα στην 67η και η Ουκρανία στην 71η.

Από την 67η θέση μεταξύ 190 χωρών στην προηγούμενη αξιολόγηση, η χώρα βρίσκεται πλέον στην 72η δεύτερηΤο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι - σύμφωνα με την αξιολόγηση του “Doing Business 2019” - ελαφρώς καλύτερο από αυτό στη Μογγολία, που βρίσκεται στην 74η θέση, το Ουζμπεκιστάν στην 76η και το Ομάν στην 78η. Συνολικά, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 68,08, όταν - για παράδειγμα - η πρωταθλήτρια κόσμου Νέα Ζηλανδία συγκεντρώνει 86,59.

Ο δείκτης “Doing Business 2019” εξετάζει μια σειρά από επιμέρους παράγοντες, προκειμένου να αξιολογήσει πώς τα κράτη ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν τις νέες εταιρείες και τη νέα επιχειρηματικότητα. Η βαθμολογία της Ελλάδας, όπως και κάθε άλλης χώρας που συμμετέχει στην έρευνα, αφορά τη διευκόλυνση του επιχειρείν και προκύπτει από την αξιολόγηση 10 επιμέρους δεικτών.

Επιδόσεις
Η Ελλάδα, για παράδειγμα, κατατάσσεται 44η ως προς την “έναρξης νέας εταιρείας”, από 37η που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Ο χρόνος, που απαιτείται στη χώρα μας για την έναρξη, είναι οι 12,5 ημέρες και οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι τέσσερις, σύμφωνα πάντα με τα σχετικά στοιχεία. Στη Νέα Ζηλανδία, που αναδεικνύεται πρώτη, παγκοσμίως, ο απαιτούμενος χρόνος για την έναρξη μιας εταιρείας είναι η μισή ημέρα, ενώ απαιτείται μία και μόνη διαδικασία. Πολύ κακή επίδοση έχει η Ελλάδα στον παράγοντα “καταχώρηση περιουσίας”, καθώς κατατάσσεται μόλις στην 150η θέση ανάμεσα στις 190 χώρες, ενώ ως προς την ευκολία λήψης χρηματοδότησης για μια νέα εταιρεία η χώρα βρίσκεται στην 99η θέση.

Βελτίωση
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξετάζοντας τις συνθήκες διεξαγωγής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εντός των συνόρων κάθε χώρας, εντοπίζει τους τομείς, όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον για μια νέα εταιρεία έγινε καλύτερο μέσα σε ένα χρόνο. Ο μόνος τομέας, στον οποίο η Ελλάδα εμφανίζει καλύτερη επίδοση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, είναι η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, η οποία έγινε πιο απλή και πιο σύντομη.

Συνολικά, η έκθεση “Doing Business 2019” εξετάζει τους εξής επιμέρους δείκτες: “Έναρξη επιχείρησης”, “Αντιμετώπιση κατασκευαστικών αδειών”, “Ηλεκτροδότηση”, “Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας”, “Λήψη πίστωσης”, “Προστασία επενδυτών μειοψηφίας”, “Πληρωμή φόρων”, “Διασυνοριακό εμπόριο”, “Εφαρμογή συμβάσεων”, “Εφαρμογή πτωχευτικής διαδικασίας”.

Παγκόσμια πρωτιά
Η αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, όσον αφορά ειδικότερα το “Doing Business”, αποδίδει την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στη Νέα Ζηλανδία, όπως άλλωστε και πέρυσι. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Σιγκαπούρη, η Δανία έπεται, ενώ Χονγκ Κονγκ, Νότιος Κορέα, Γεωργία, Νορβηγία και ΗΠΑ ακολουθούν στην ίδια λίστα. Στις πρώτες δέκα θέσεις της κατάταξης βρίσκονται, επίσης, η Μεγάλη Βρετανία και τα Σκόπια.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos