Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο

06 Δεκέμβριος 2018 13:10

Στο στάδιο της υλοποίησης εισέρχεται σταδιακά το έργο της ψηφιακής διακίνησης εγγράφων στο ελληνικό Δημόσιο.


Ο σχετικός διαγωνισμός για το έργο της ψηφιακής διακίνησης ολοκληρώθηκε και πλέον αναμένεται η απόφαση κατακύρωσης του και ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με τη μεταρρύθμιση για την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο, η χώρα αναμένεται να εξοικονομεί €380 εκατ. ετησίως, διασυνδέοντας 21.000 φορείς, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης ψηφιακής υπογραφής. Άλλο ένα έργο στην ψηφιακή ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται στο στάδιο της εκκίνησης - σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά - είναι ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα.

Όπως τόνισε ο ίδιος στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας”, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένεται ο διαγωνισμός για το έργο που θα επιτρέψει σε 6.500 επίγειους σταθμούς να “παρακολουθούν” καλλιέργειες σε 15 εκατ. στρέμματα, να συλλέγουν δεδομένα για το έδαφος, τον αέρα και το νερό. Τα δεδομένα αυτά, στη συνέχεια, θα αξιοποιούνται, ώστε - όπως σημείωσε ο Υπουργός - “να δίνονται συμβουλές “κομμένες και ραμμένες” στα μέτρα κάθε χωραφιού”, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο μείωση κόστους έως και 45% για τους αγρότες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται ο διαγωνισμός για το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέαΟ κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. Το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ θα παρέχει 130.000 δωρεάν ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις, καθώς και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης ισολογισμών, όχι σε μορφή φωτογραφίας ή αρχείου pdf.

Ψηφιακές δεξιότητες
Στο μεταξύ, η Ελλάδα επενδύει και στο μείζον θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων. Σύμφωνα με τον κ. Παππά αναπτύσσονται δύο προγράμματα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, για τη βελτίωση ψηφιακών δεξιοτήτων. Το πρώτο αφορά σε δεξιότητες προγραμματισμού και διαχείρισης συστημάτων και αποσκοπεί στην απόκτηση διεθνώς αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων. Το δεύτερο αφορά τον γενικό πληθυσμό, με εκπαίδευση στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

“Ο ρόλος της Πολιτείας είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, προκειμένου αυτές να καταστούν εργαλείο σύγκλισης και όχι μήτρα νέων τεράστιων ανισοτήτων. Οι νέες τεχνολογίες είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, διότι η χώρα μας μπορεί, λόγω της ξεχωριστής γεωγραφικής της θέση, να γίνει κρίσιμος κόμβος εμπορίου, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών για την παγκόσμια οικονομία, ο οποίος εξυπηρετεί και την αγορά των χωρών της Ε.Ε. και της Βόρειας Αφρικής”, ανάφερε κατά την ομιλία του ο κ. Παππάς. Ο ίδιος κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε: “η αποφασιστικότητα δεν λείπει από την πολιτική ηγεσία. Υπήρχαν κεκτημένες ταχύτητες ως προς τον τρόπο λειτουργίας και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει και οι δυο τομείς να ανακαλύψουν από κοινού τα βήματα, ώστε η χώρα να προχωρήσει πολλά βήματα προς τα εμπρός”.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos