107 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στην Ελλάδα το 2018

18 Ιανουαρίου 2019 13:18

Το 2018 καταγράψαμε 107 σίφωνες στη χώρα μας, δηλαδή ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες, 3 εκ των οποίων προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στην Χαλκιδική και την Κρήτη.


Η πλειοψηφία των σιφώνων (99) ήταν υδροσίφωνες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν και παρέμειναν πάνω από θαλάσσιες περιοχές χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα. Ο αριθμός των σιφώνων το 2018 στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας, όπως και ο αριθμός των ισχυρών ανεμοστρόβιλων

Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάτω από ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, δημιουργούνται πολλοί υδροσίφωνες σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα στις 21 Ιανουάριου του 2018 στην Κέρκυρα, όταν παρατηρήθηκαν 32 σίφωνες σε διάστημα περίπου 2 ωρών. Η παρακάτω εικόνα δείχνει αυτή την "οικογένεια υδροσιφώνων" όπως ονομάζονται, στη Νοτιοδυτική Κέρκυρα. Ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη Γαστεράτο για το πλήθος των αναφορών του από την Κέρκυρα, καθώς και τον Γιώργο Παπαβασιλείου για την πολύτιμη βοήθειά του στην καταγραφή των σιφώνων.

meteo.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos