Νέος κατώτατος μισθός: Τι ισχύει - Αναλυτικοί πίνακες

31 Ιανουαρίου 2019 22:49

Τι ισχύει για εργαζομένους μερικής απασχόλησης


Έως 56 ευρώ τον µήνα κερδίζουν οι εργαζόµενοι µερικής απασχόλησης από την αύξηση του κατώτατου µισθού κατά 11%. Περίπου 250.000 µισθωτοί που εργάζονται σήµερα λιγότερες από 8 ώρες την ηµέρα και αµείβονται ανάλογα µε τις ώρες της απασχόλησής τους και µε βάση τα ελάχιστα όρια επηρεάζονται από την άνοδο του κατώτατου στα 650 ευρώ. Πρόκειται για µισθωτούς µερικής απασχόλησης που εισπράττουν µισθό ο οποίος εξαρτάται από τον κατώτατο ή εµπίπτει στην περιοχή του.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου υπέγραψε χθες την υπουργική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου µισθού σύµφωνα µε την οποία από την 1η Φεβρουαρίου:

• Ο κατώτατος µισθός αυξάνεται για τους υπαλλήλους στα 650 ευρώ τον µήνα (αύξηση 11%). • Το κατώτατο ηµεροµίσθιο αυξάνεται για τους εργατοτεχνίτες στα 29,04 ευρώ την ηµέρα (αύξηση 11%).

• Ο υποκατώτατος µισθός και το υποκατώτατο ηµεροµίσθιο για τους νέους έως 25 ετών καταργούνται (αύξηση 27%).

«Ξεκινάµε να επιστρέφουµε στους εργαζόµενους ένα µέρος από όσα απώλεσαν την περίοδο της κρίσης» δήλωσε χθες η κ. Αχτσιόγλου. Η ίδια διευκρίνισε πως από την 1η Φεβρουαρίου θα αυξηθεί και η αµοιβή για τα προγράµµατα της Κοινωφελούς Εργασίας µε νοµοθετική ρύθµιση που θα έρθει στη Βουλή.

Οπως πρόσθεσε, µάλιστα, εάν υπάρχει καθυστέρηση στη νοµοθετική διαδικασία, η αµοιβή θα δοθεί αναδροµικά από τον ΟΑΕ∆ στο νέο της ύψος. Αναφορικά µε τους τους µισθωτούς, πέρα από τους 350.000 εργαζόµενους πλήρους απασχόλησης που επηρεάζονται από την αύξηση επειδή εισέπρατταν τον κατώτατο των 586 ευρώ, τον υποκατώτατο των 510 ή µισθούς που κυµαίνονταν µεταξύ των 586 και των 650 ευρώ, από την αύξηση συµπαρασύρονται και οι ελάχιστες αποδοχές της µερικής απασχόλησης.

Προσοχή, δεν επηρεάζεται το σύνολο των εργαζοµένων στη µερική ή εκ περιτροπής απασχόληση -που το 2018 µετρήθηκαν σε 422.150 άτοµα- αλλά όσοι αµείβονται µε αποδοχές οι οποίες εξαρτώνται από τα ελάχιστα όρια. Οσοι εργάζονται µε µερική απασχόληση αλλά λαµβάνουν είτε µέσω κλαδικών είτε µέσω ατοµικών συµβάσεων υψηλότερες αποδοχές από τις ελάχιστες δεν επηρεάζονται.

Υπενθυµίζεται πως οι αποδοχές των εργαζοµένων µε σύµβαση ή σχέση εργασίας µερικής απασχόλησης εξαρτώνται από τις αποδοχές του συγκρίσιµου εργαζοµένου πλήρους απασχόλησης και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας. Σύµφωνα µε τους πίνακες που επιµελήθηκε για το «Εθνος» ο σύµβουλος εργασιακών θεµάτων, Βασίλης Πρασσάς, οι υπάλληλοι µερικής απασχόλησης που αµείβονται µε µισθό κερδίζουν από 8 ευρώ έως 56 ευρώ τον µήνα, ανάλογα µε τις ώρες που εργάζονται, ανάλογα δηλαδή αν εργάζονται από 1 ώρα την ηµέρα έως και 7 ώρες την ηµέρα.

Τεκµαίρεται πως οι εν λόγω µισθωτοί εργάζονται κάθε ηµέρα και συνολικά 22 ηµέρες τον µήνα. Αντίστοιχα οι εργατοτεχνίτες κερδίζουν από 8 έως 55 ευρώ ανάλογα µε τις ώρες απασχόλησης την ηµέρα, αν δηλαδή εργάζονται από 1 ώρα έως και 7 ώρες την ηµέρα. «Η αύξηση του κατώτατου µισθού επηρεάζει άµεσα τις αποδοχές 250.000 εργαζοµένων µερικής (ή εκ περιτροπής) απασχόλησης, που ίσως είναι και η κατηγορία εργαζοµένων που έχει περισσότερο από κάθε άλλη ανάγκη αυτήν την αύξηση. Οι ελαστικές µορφές απασχόλησης στην Ελλάδα έχουν συνεχώς αυξητική πορεία και η τόνωση του εισοδήµατος των µερικώς απασχολουµένων πρέπει να γίνει αντικείµενο συζήτησης όλων των φορέων, ούτως ώστε να µπει και ένα φρένο στη µετατροπή χιλιάδων θέσεων εργασίας από πλήρους σε µερικής απασχόλησης», τονίζει ο κ. Πρασσάς.

Η αύξηση αυτή αφορά αντίστοιχα και όσους λαµβάνουν τις παγωµένες 3ετίες. Για παράδειγµα, ο εργαζόµενος µε 4ωρη απασχόληση έπαιρνε µε µια 3ετία προϋπηρεσίας 322 ευρώ ενώ τώρα οδηγείται στα 357 ευρώ.

ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos