Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την Πέμπτη εισάγεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια -Τι προβλέπει

19 Φεβρουαρίου 2019 19:36

Την Πέμπτη (21/2) αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται για τα λιμάνια σε Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ελευσίνα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κέρκυρα, Λαύριο, Πάτρα, Ραφήνα. Με το νομοσχέδιο εκχωρείται στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα στην υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων των περιφερειακών λιμανιών της χώρας, ενώ κυρώνονται όλες οι παλαιές συμβάσεις παραχώρησης των λιμανιών στους οργανισμού λιμένων.

 

Το ελληνικό Δημόσιο στα 10 μεγάλα λιμάνια δεν παραχωρεί την ιδιοκτησία μέσω της πώλησης ποσοστού μετοχών, όπως συνέβη με τον οργανισμό Λιμένα Πειραιά και Θεσσαλονίκης, αλλά την παραχώρηση δραστηριοτήτων. Ο κάθε οργανισμός λιμένα αξιολογεί και προτείνει ποιες δραστηριότητες πρέπει να τεθούν σε διεθνή διαγωνισμό, με βάση το ενωσιακό και το εθνικό δίκτυο, προκειμένου να υπάρξουν υποψήφιοι επενδυτές. Με την προωθούμενη νομοθετική διάταξη ορίζεται η καταβολή στον υποπαραχωρησιούχο αντισταθμιστικού τέλους υπέρ του οικείου οργανισμού λιμένος.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ανοίξει ο δρόμος για τους σχετικούς διαγωνισμούς από το ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών. Η διαδικασία θα προβλέπει διεθνείς διαγωνισμούς για τις δραστηριότητες που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον κατά περίπτωση ανά λιμένα.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει σε προτεραιότητα τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.

Ειδικά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που υπολειτουργεί, καθώς έχει μόλις 7 άτομα προσωπικό, συγκεντρώνει ήδη όπως φαίνεται από δημόσιες δηλώσεις, το ενδιαφέρον για επένδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ άλλα λιμάνια, όπως το Λαύριο συγκεντρώνει εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολλές χώρες για κρουαζιέρα, το λιμάνι του Βόλου για μικτές χρήσεις.

Ρόλο στα ενεργειακά μπορεί να παίξει και το λιμάνι της Καβάλας, καθώς στις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ είναι να αξιοποιήσει το σχεδόν υπό εξάντληση υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου της νοτίου Καβάλας ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (UGS).

Σε δεύτερη φάση εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τα λιμάνια Κέρκυρας, Βόλου και Ελευσίνας. Η διαδικασία επιμέρους παραχώρησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων των 10 λιμένων εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη των υποδομών της χώρας περιφερειακά και συνδυαστικά, καθώς με το σύμπλεγμα σιδηροδρόμων που επίσης έχει αναπτυχθεί, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη και τη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και παράλληλα πρωταγωνιστής του διαμετακομιστικού εμπορίου από και προς την Ευρώπη.

www.iefimerida.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr