Ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε εφορία & Ταμεία – Έρχονται…

18 Μαρτίου 2019 18:10

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα ανακοινωθεί σύντομα, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε τελική ευθεία για την ομηρεία του κρατικού μηχανισμού που ταλαιπωρεί τους φορολογούμενους. Επιτέλους θετικές πληροφορίες για υπαγωγή στην ρύθμιση όλων όσων δεν μπορούν να ενταχθούν στον υπάρχοντα εξωδικαστικό μηχανισμό.


Η ρύθμιση στα Ταμεία

Στην τελική ευθεία εισέρχεται και η ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε έως 120 μηνιαίες δόσεις. Στόχος είναι η διαδικασία να αρχίσει εντός του Απριλίου και να ενταχθούν σε αυτή όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με χρέη προς τα πρώην Ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ. Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Θα ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες οφειλές μέχρι τις 31/12/2018 συνεπώς οι ασφαλισμένοι οφείλουν να καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου ως βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Η ρύθμιση στην εφορία

Στο υπουργείο Οικονομικών γράφουν – σβήνουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση η οποία θα είναι έκτακτη και θα έχει περιορισμένο χρόνο, από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία τριών μηνών να ενταχθούν.

Οι μηνιαίες δόσεις θα προσαρμόζονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.
– Οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των οφειλών θα φτάνουν τις 120, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ.
– Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.
– Οι οφειλέτες για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Κλειδί που θα προσδιορίσει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνεται η βιωσιμότητά του και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.
– Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές από φόρους, πρόστιμα και τέλη που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017. Ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν οι φορολογούμενοι το 2018.
– Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης της εφορίας στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση των τρεχουσών φορολογικών οφειλών. Οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς. Θα πρέπει να έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις τρέχουσες οφειλές τους.
– Η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα γίνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της www.aade.gr
– Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις των φορολογουμένων με χρέη στην εφορία θα παραμείνει ανοιχτή για διάστημα τριών μηνών.

.eea.g

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos