Μπήκε άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη λεωφόρο Αμαλίας

17 Απριλίου 2019 14:02

Τη θέση του στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Ολγας παίρνει σήμερα το επιβλητικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Από το πρωί, συνεργεία του δήμου Αθηναίων εργάζονται για την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην καρδιά της πρωτεύουσας, μια ανάσα από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τοποθετείται στην Αθήνα
Τη θέση του στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Ολγας παίρνει το επιβλητικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη θα τοποθετηθεί σε ορθογώνιο βάθρο ύψους περίπου τριών μέτρων, που στη μία πλευρά του αναγράφει το όνομα του σπουδαίου γλύπτη και στην άλλη το όνομα του αρχαίου βασιλέα.

Πρόκειται για έναν έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε το 1993 -όταν οι σχέσεις της Αθήνας με τα Σκόπια ήταν στο ναδίρ, λόγω του ονοματολογικού- και κατόπιν αποκτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, πριν τελικά δωρηθεί στον δήμο Αθηναίων.

Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς στις αρχές της δεκαετίας του 1990
Από τότε έχουν περάσει 26 χρόνια και χρειάστηκε να μεσολαβήσει η λύση του Μακεδονικού προκειμένου ο έφιππος Αλέξανδρος να λάβει τη θέση που του αξίζει στο κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη πρόταση για την τοποθέτηση του «άστεγου» αγάλματος αφορούσε στην πλατεία Κοτζιά, όμως το ενδεχόμενο αυτό γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Ακολούθησαν σκέψεις για τη Ριζάρειο και την πλατεία Ασωμάτων, αλλά και αυτά τα σχέδια «ναυάγησαν».

Πρόκειται για έναν έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε το 1993, όταν οι σχέσεις της Αθήνας με τα Σκόπια ήταν στο ναδίρ
Τα χρόνια περνούσαν και ο καλλιτέχνης που ανυπομονούσε να δει το έργο του σε κάποιο σημείο της πόλης έφυγε από τη ζωή το 2005, χωρίς να δει να εκπληρώνεται το όνειρό του. Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στο άλογό του, τον Βουκεφάλα, κατέληξε στον κήπο του εργαστηρίου του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου που έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη και οι κληρονόμοι του διακεκριμένου γλύπτη δήλωσαν πρόθυμοι να καλύψουν τα έξοδα ώστε να τοποθετηθεί στην πόλη, σύμφωνα με την επιθυμία του καλλιτέχνη.

Πριν από λίγους μήνες, ωστόσο, και στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε τελικά το «πράσινο φως» προκειμένου οι Αθηναίοι και οι τουρίστες να μπορούν να θαυμάζουν το εντυπωσιακό δημιούργημα.

Το άγαλμα έχει ύψος 3,45 μέτρα και μήκος 3,8 μέτρα.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos