24 δήμοι δοκιμάζονται σκληρά με την Απλή Αναλογική

05 Ιουνίου 2019 11:51

Το άρθρο 68 του νόμου 4555/2018 ανοίγουν σήμερα 229 εκλεγμένοι δήμαρχοι στην Ελλάδα, καθώς κερδίσανε μεν τις χθεσινές εκλογές, τους λείπουν όμως έδρες για να μπορέσουν να διοικήσουν το δήμο τους.


Σε 70 περίπου δήμους έγινε και ανατροπή την δεύτερη Κυριακή με αποτέλεσμα ο βασικός αντίπαλος τελικά του δημάρχου να διαθέτει περισσότερες έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.

Ομως σε Ηλιούπολη, Θεσσαλονίκη, Χανιά Πετρούπολη και Λευκάδα θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Στην Θεσσαλονίκη ο εκλεγμένος δήμαρχος κ. Ζέρβας έλαβε στο πρώτο γύρο 14,93% και 7 από τις 49 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Του λείπουν 18 έδρες μέχρι να φτάσει την οριακή πλειοψηφία των 25 εδρών. Εκεί αν δεν μαζέψει όλες τις παρατάξεις που προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας στον οποίο ανήκει, δεν είναι εφικτό να διοικήσει το δήμο.

Στην Ηλιούπολη ο εκλεγμένος κύριος Χατζηδάκης έλαβε στον πρώτο γύρο ποσοστό 15,92% και 6 μόλις έδρες από τις 41 του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα στον Β΄ Γύρο εκλέχτηκε με την οριακή πλειοψηφία 50,88% έναντι του νυν δημάρχου κ. Βαλασόπουλου που έλαβε 30.74% στον Α’ Γύρο και 13 έδρες.
Του κ. Χατζηδάκη του λείπουν τώρα 15 έδρες μέχρι να φτάσει στην οριακή πλειοψηφία των 21 εδρών και μάλιστα θα πρέπει να συνεργαστεί με πάνω από 4 παρατάξεις αν δεν συνεργαστεί με τον νυν δήμαρχο.

Στην Πετρούπολη, ο κ. Βλάχος εκλέχτηκε δήμαρχος αλλά την Α’ Κυριακή έλαβε ποσοστό 17,27% και μόλις 6 έδρες από τις 33 του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεδομένου ότι ο βασικός του αντίπαλος κ. Σίμος ανήκει στην Λαϊκή Συσπείρωση και έχει 8 έδρες που σημαίνει ότι η συνεργασία μαζί του είναι εξαιρετικά δύσκολη, ο κ. Βλάχος θε πρέπει να βρει τρεις ακόμη παρατάξεις για να συνεργαστεί.

Στην Λευκάδα εκλέχτηκε δήμαρχος την 2η Κυριακή ο κ. Καλός. Ο κ. Καλός την 1η Κυριακή έλαβε ποσοστό 17,30% και 6 από τις 33 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Για να φτάσει την οριακή πλειοψηφία των 17 εδρών θα πρέπει να συνεργαστεί αν όχι με τον βασικό του αντίπαλο κ. Σολδάτο, με άλλες τρεις παρατάξεις.

Τέλος στα Χανιά ο κ. Σημανδηράκης εκλέχτηκε δήμαρχος αλλά έλαβε ποσοστό 19,09% στον πρώτο γύρο και 9 από τις 49 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Σήμερα του λείπουν 16 έδρες για να φτάσει την οριακή πλειοψηφία των 25 εδρών.

Ομως σε δύσκολη θέση δεν βρίσκονται μόνο αυτοί οι τέσσερις παραπάνω δήμαρχοι. Υπάρχουν 20 ακόμη δήμαρχοι που έλαβαν στον 1ο Γύρο μεταξύ 20 και 25% και βέβαια διαθέτουν το ανάλογο αριθμό εδρών στα δημοτικά τους συμβούλια. Αυτοί οι δήμαρχοι είναι:

Αγίων Αναργύων Τσίρμπας, Αλεξανδρούπολης Ζαμπούκης, Ανατολικής Σάμου Στάντζος, Αχαρνών Βρεττός, Βύρωνος Κατωπόδης, Δέλτα Ιωαννίδης, Δοξάτου Ζεκερίδης, Δυτικής Μάνης Γιανημάρας, Ζακύνθου Αρετάκης, Ζωγράφου Θώδας, Ηρακλείου Λαμπρινός, Θήρας Σιγάλας, Ιωαννιτών Ελισάφ Μωυσής, Καβάλας Μουριάδης, Καλαμαριάς Δαρδαμανέλης, Καλαμάτας Βασιλόπουλος, Καλυμνίων Διακομιχάλης, Κηφισιάς Θωμάκος, Κορυδαλού Χουρσαλάς, Ναυπακτίας Γκίζας, Νέας Ιωνίας Θωμαϊδου, Ξάνθης Τσεμπέλης, Πρέβεζας Γεωργάκος, Τυρνάβου Κόκουρας και Ωραιοκάστρου Τσακίρης.

Και αυτοί οι δήμαρχοι αντιμετωπίζουν σκληρά το σύστημα της απλής αναλογικής. Σ’ αυτούς τους δήμους τις επόμενες μέρες θα δοκιμαστεί σκληρά το νέο εκλογικό σύστημα και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουμε.

Τι λέει το άρθρο 68 του νόμου 4555/2018:
Αντιδήμαρχοι – Αντικατάσταση του άρθρου 59 και τροποποίηση του άρθρου 207 του ν. 3852/2010

Το άρθρο 59 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 59 Αντιδήμαρχοι
Το δήμαρχο επικουρούν οι αντιδήμαρχοι. Αντιδή- μαρχοι είναι οι σύμβουλοι που ορίζει ο δήμαρχος και στους οποίους μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων καθ` ύλην και κατά τόπο. Οι κατά τόπον αρμοδιότητες ασκούνται στα όρια μιας ή περισσότερων δημοτικών ενοτήτων της παραγράφου 1 του άρθρου 2. Αντιδή- μαρχος δεν μπορεί να οριστεί σύμβουλος που ανήκει σε διαφορετική δημοτική παράταξη από αυτή του δη- μάρχου, εάν ο ορισμός δεν εγκριθεί από την πλειοψη- φία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκει ο σύμβουλος αυτός.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos