Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βόρεια Ελλάδα: Τρόµος από φίδια σε πόλεις και σπίτια!

18 Ιουνίου 2019 21:28

Καθηµερινά κρούσµατα σε Θεσσαλονίκη, Βόλο αλλά και σε πολλές πόλεις της Βόρειας, Κεντρικής και νησιωτικής Ελλάδας


Φίδια εισβάλλουν στις πόλεις και τρυπώνουν σε σπίτια, αυλές, αποθήκες, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις, τροµοκρατώντας τους πολίτες. Από δύο έως τέσσερις είναι οι κλήσεις που γίνονται κάθε µέρα στις αρµόδιες Αρχές της Θεσσαλονίκης για τους ανεπιθύµητους επισκέπτες, πέντε κρούσµατα καταγράφηκαν µέσα σε λίγες µέρες στο κέντρο του Βόλου, ενώ αυξηµένα είναι τα περιστατικά και σε άλλες πόλεις της Βόρειας, Κεντρικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο «εισβολέας» είναι έφιος, ένα µη δηλητηριώδες και ακίνδυνο για τον άνθρωπο είδος φιδιού, που µπορεί, όµως, να σπείρει πανικό µόνο µε την παρουσία του. Εχει µεγάλο µήκος, είναι ιδιαίτερα νευρικό, και ικανό να επιτεθεί αν νιώσει ότι απειλείται. Συχνά τρυπώνει µέσα στους κινητήρες των αυτοκινήτων και µε αυτόν τον τρόπο µεταφέρεται από την ύπαιθρο µέσα στον αστικό ιστό. Οι ειδικοί αποδίδουν τη φετινή µαζική και ξαφνική εµφάνιση των φιδιών στην απότοµη άνοδο της θερµοκρασίας, έπειτα από µια κρύα άνοιξη.

Ο βιολόγος-ερπετολόγος Ηλίας Στραχίνης δεν προλαβαίνει αυτές τις µέρες να απαντά σε κλήσεις για περιστατικά στα οποία καλείται να επέµβει στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες καλούν στην Αστυνοµία, στην Πυροσβεστική ή στη ∆ράση για την Αγρια Ζωή / Action for Wildlife, και συνήθως ανατίθεται στον ίδιο και στην ολιγοµελή οµάδα του να βγάλουν το… φίδι από την τρύπα.

Ενας από τους τρεις έφιους τους οποίους κλήθηκε να ξετρυπώσει πριν από λίγες µέρες από διάφορες περιοχές µέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα µεγάλος, µήκους 1,80 µ. και ο παχύτερος από τους εκατοντάδες που έχει συναντήσει, µε βάρος 1.340 γραµµάρια. Είχε τρυπώσει µέσα στον κινητήρα αυτοκινήτου και έτσι είχε µεταφερθεί στη Σταυρούπολη. «Κάθε χρόνο στατιστικά έχουµε 40 κλήσεις για φίδια στη Θεσσαλονίκη και στα περίχωρα, και είναι όλες συγκεντρωµένες τη συγκεκριµένη χρονική περίοδο. Αυτές τις µέρες έχουµε από 2 ως 4 κλήσεις καθηµερινά» λέει στο «Εθνος» ο κ. Στραχίνης. Τις περισσότερες φορές το ερπετό που καλείται να απελευθερώσει είναι κρυµµένο σε αυτοκίνητο. Συχνά απαντάται σε σπίτια ή αποθήκες, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εµφάνισης µέσα σε διαµερίσµατα πολυκατοικιών, ακόµη και σε ψηλούς ορόφους, όπου το φίδι µπορεί να αναρριχηθεί µέσα από τα λούκια.

Πάλη µε τις γάτες

Λίγες µέρες πριν, ο ίδιος διέσωσε έναν λίγο µικρότερο έφιο, ο οποίος πάλευε µε τις γάτες της γειτονιάς σε περιοχή της ∆υτικής Θεσσαλονίκης. Ηταν ιδιαίτερα αναστατωµένος και θυµωµένος, ενώ είχε επιθετική διάθεση ακόµα και κατά την απελευθέρωσή του, που έγινε µακριά από κατοικηµένη περιοχή. Ηταν η τέταρτη κλήση που είχε δεχτεί τη συγκεκριµένη µέρα. Μέλος του ∆Σ της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, δηµιουργός της ιστοσελίδας www.herpetofauna.gr και παρουσιαστής της εκποµπής «Αγρια Ελλάδα» στην ΕΡΤ3, ο κ. Στραχίνης γνωρίζει όσο λίγοι τα είδη φιδιών που µπορεί να συναντήσει κανείς στον ελλαδικό χώρο, τη βιολογία και τις συνήθειές τους. Ο έφιος (Dolochophis caspius) είναι ένα αρκετά συνηθισµένο ηµερόβιο φίδι της ελληνικής υπαίθρου, που συναντάται κυρίως στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα, σε νησιά των Κυκλάδων, των ∆ωδεκανήσων, των Επτανήσων και των Σποράδων, του Βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και στη Θάσο και τη Σαµοθράκη.

Το µήκος του σπάνια ξεπερνά τα δύο µέτρα και είναι ικανό να αµυνθεί σθεναρά αν απειληθεί. Θα σηκώσει το µπροστινό µέρος του σώµατός του ψηλά και θα σφυρίξει δυνατά προσποιούµενο επίθεση, ενώ θα δαγκώσει δυνατά αν πιαστεί. ∆ραστηριοποιείται ακόµη και σε υψηλές θερµοκρασίες, είναι ιδιαίτερα γρήγορος και ικανός θηρευτής, ενώ έχει πολύ καλή όραση. Τρέφεται µε τρωκτικά και σαύρες, µε άλλα φίδια και πτηνά, είναι επιδέξιος στην αναρρίχηση και την κολύµβηση, συχνά σκαρφαλώνει σε θάµνους και δέντρα για να κυνηγήσει. Ζευγαρώνει την άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν 5 ως 18 αβγά. Τα νεαρά άτοµα τρέφονται µε έντοµα και µικρές σαύρες

ethnos.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr