Κάπνισμα: Εξίσου επικίνδυνο για τα μάτια όσο και για τους πνεύμονες

05 Ιουλίου 2019 23:59

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θέτουν σε κίνδυνο την όρασή τους συνεχίζοντας να καπνίζουν, προειδοποιούν οι επιστήμονες


Παρά τη σαφή σύνδεση μεταξύ των καπνίσματος και κινδύνου για την όραση, μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους αναγνωρίζουν ότι το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, υποστηρίζει μια δημοσκόπηση της Βρετανικής Ένωσης Οπτομετρών (AOP).

Γεγονός είναι ότι οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν την όρασή τους σε σχέση με τους καπνιστές, γιατί ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί και επιδεινώνει διάφορες παθήσεις των ματιών.

Πώς το κάπνισμα βλάπτει τα μάτια μας
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει τοξικά χημικά που ερεθίζουν και βλάπτουν τα μάτια. Για παράδειγμα, τα βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ο χαλκός, συγκεντρώνονται στους φακούς οδηγώντας σε καταρράκτη. Το κάπνισμα μπορεί, επίσης, να επιδεινώσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τον διαβήτη, καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού (αμφιβληστροειδής).

Όσον αφορά στην όραση, επιπλέον, οι καπνιστές έχουν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας – μια κατάσταση που επηρεάζει την κεντρική όραση, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουν την ικανότητάς του να βλέπουν λεπτομέρειες. Τέλος, έχουν 16 φορές περισσότερες πιθανότητες αιφνίδιας απώλειας της όρασης λόγω κάποιας οπτικής νευροπάθειας, πάθηση στην οποία παρεμποδίζεται η ενδοφθάλμια κυκλοφορία αίματος.

Στη δημοσκόπηση που έλαβαν μέρος 2.006 ενήλικες, το 18% απάντησε σωστά ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο τύφλωσης ή απώλειας της όρασης, ενώ τα 3/4 (76%) γνώριζε ότι το κάπνισμα συνδέεται με τον καρκίνο.

Ο Aishah Fazlanie, σύμβουλος της AOP, σημειώνει: Οι άνθρωποι γνωρίζουν για τη σχέση του καπνίσματος με τον καρκίνο, αλλά είναι και πολλοί που δεν έχουν επίγνωση των συνεπειών που έχει αυτή η συνήθεια για τα μάτια τους». Στο πλαίσιο αυτό, η AOP τονίζει ότι η διακοπή ή η αποφυγή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα βήματα που μπορεί να κάνει κανείς για να προστατεύσει την όρασή του, σε συνδυασμό βέβαια με τον τακτικό έλεγχο στον οφθαλμίατρο.

Λιγότεροι οι καπνιστές
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 17% των ανδρών και το 13% των γυναικών – συνολικά περίπου 7,4 εκατομμύρια άνθρωποι – είναι καπνιστές, με περισσότερους από τους μισούς να παραδέχονται ότι θέλουν να το κόψουν.

Στοιχεία της εκεί Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η αναλογία των τρεχόντων καπνιστών μειώνεται, με τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011 να σημειώνεται στις ηλικίες 18-24.

Το 2017, περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 5,5,% των Βρετανών, χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ ο πιο συχνός λόγος εναλλαγής στο άτμισμα ήταν η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

ygeiamou.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos