Κάπνισμα & οδήγηση: Πρόστιμα από 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος

03 Αυγούστου 2019 15:04

Με ένα μήνα χωρίς δίπλωμα θα τιμωρούνται εκτός από το χρηματικό πρόστιμο όσοι οδηγοί Ταξί, λεωφορείων αλλά και ΙΧ δημοσίας Χρήσης καπνίζουν στην καμπίνα επιβατών!

Αυτό ορίζει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που επιχειρεί να θέσει ένα τέλος στις κακή συνήθεια εκατομμυρίων οδηγών.

 

Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αλλά και ο ΚΟΚ δίνει αυστηρά πρόστιμα σε όλους τους οδηγούς ΙΧ που καπνίζουν ενώ τα πρόστιμα γίνονται υπέρογκα αν στο ΙΧ υπάρχει ανήλικο παιδί έως 12 ετών.

Ειδικότερα απαγορεύεται το κάπνισμα στα αεροδρόμια (εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές), στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων αλλά και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Από την απαγόρευση χρήσης καπνικών προϊόντων σε κλειστούς δημόσιους χώρους δεν εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και τα πάσης φύσεως φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα.

Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούν στους δρόμους της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο ξεκινά και η εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάτες και να τους επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα και κυρώσεις.

aftodioikisi.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos