Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια-Εκκενώθηκε η Μονή Μακρυμάλλης, καπνός μέχρι την Αττική

13 Αυγούστου 2019 10:05

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, στην Εύβοια.


Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 03:10 και ήδη έχουν κινητοποιηθεί μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά περίπου ένα τέταρτο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της Τρίτης και αμέσως δόθηκε εντολή να σπεύσουν στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις.

Φωτογραφίες από τη φωτιά στην Εύβοια
Μάλιστα, όπως ενημέρωσε η ΠΥ, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις «στην περιοχή Αγριλίτσα του δ. Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας & συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 80 πυροσβέστες, 39 οχ/τα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 6 οχ/τα με 12 πυροσβέστες ΜΕΤΠΕ (Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων), 4 Α/Φ & 2 Ε/Π. Συνδράμουν 8 μηχανήματα έργου, 10 υδροφόρες ΟΤΑ».

Ηδη εκκενώθηκε η Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου, ενώ δεν κινδυνεύουν σπίτια. Μέχρι στιγμής καίγεται πυκνό δάσος και ο καπνός είναι τόσο έντονος που έχει φτάσει μέχρι και την Αττική. Το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται στη δασώδη περιοχή της Αγριλίτσας, στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων Ευβοίας.

Εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη
Παράλληλα, λίγο μετά τις 08:00 η Πυροσβεστική για προληπτικούς λόγους ζήτησε την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την κατεύθυνση του χωριού.

Ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή φωτιά με "μεγάλη τροφή" καθώς καίγεται πευκοδάσος, που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα», ενώ πρόσθεσε ότι για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν πέντε άτομα από την Ιερά Μονής Μακρυμάλλης.

Το έργο πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο του εδάφους. Εχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των χωριών κοντά στο μέτωπο της φωτιάς (Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη) να βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης των κατοικιών τους σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες.

Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας: Μεγάλη και δύσκολη φωτιά
Για μεγάλη και επικίνδυνη φωτιά μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στον Real FM.

«Είναι μία μεγάλη, επικίνδυνη και δύσκολη φωτιά η οποία βρίσκεται μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά σε μεγάλο μέτωπο και με εναλλασσόμενους ανέμους», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εχουμε πλήρη ανάπτυξη στόλου και εναέριων μέσων, με το που ξημέρωσε ήδη πετούσαν τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα… Όλες οι δυνάμεις είναι σε ενέργεια και το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε πιο αισιόδοξοι, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο».

«Ο πιο κοντινός χιλιομετρικά οικισμός στο μέτωπο της φωτιάς είναι το Μακρυμάλλη, απέχει 7,3 χιλιόμετρα. Εάν για κάποιο λόγο αρχίζει να γίνεται πιο επικίνδυνο εντός 15 λεπτών θα έχει εκκενωθεί. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι και για αυτό το σενάριο», επισήμανε ο κ. Σπανός.


Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr