Αγοράζει γαλλικές φρεγάτες η Ελλάδα εν μέσω πρωτοφανούς τουρκικής προκλητικότητας

02 Σεπτεμβρίου 2019 21:56

Εξοπλίζεται η Ελλάδα εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και προχωρά στην αγορά δύο γαλλικών φρεγατών. Η συμφωνία για τις φρεγάτες κλείστηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι. Καθοριστικός ο ρόλος του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.


Ποιο είναι το (μεγάλο) κόστος. Δεν είχαν προηγούμενο τα όσα συνέβησαν την περασμένη Τρίτη πάνω από το Καστελόριζο με τα τουρκικά F-16. Οι Τούρκοι απειλούν να στείλουν το Ορούτς Ρέιτς στην Κρήτη!

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο έχει χτυπήσει κόκκινο με τα «επεισόδια» να διαδέχονται το ένα το άλλο. Γι’ αυτό το λόγο η ελληνική πλευρά θέλει να θωρακίσει τη χώρα και σχεδιάζει μια σειρά από σημαντικές κινήσεις. Σε πρώτο πλάνο δύο φρεγάτες.

Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα στο πρόσφατο τετ α τετ που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών. Η ελληνική πλευρά πέρα από την ευρύτερη αμυντική συνεργασία στρατηγικής σημασίας με τη Γαλλία στοχεύει και στην αγορά φρεγατών και μάλιστα με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Άλλωστε για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση του πολεμικού Ναυτικού και σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να θωρακίσει περαιτέρω τον ελληνικό στρατιωτικό στόλο.

Στη συνάντηση που είχε ο Μητσοτάκης με το Μακρόν στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ποιες είναι οι προθέσεις του για το θέμα της αγοράς δύο φρεγατών τύπου «Belhara». Ο κύριος Μητσοτάκης απάντησε θετικά όσον αφορά στην επιχειρησιακή αξία των φρεγατών, αλλά επισήμανε πως για να γίνει η παράδοση το 2023 θα πρέπει η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2019 και να δοθούν οι απαραίτητες προκαταβολές. Η δέσμευση όμως να τηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2019 δεν αφήνει δημοσιονομικό χώρο για να πραγματοποιηθεί η αγορά. Τότε ο Μακρόν φαίνεται να έβαλε στο παιχνίδι τον Γάλλο υπουργό οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος στις 9 Αυγούστου είχε συναντηθεί με τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου και είχαν συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.

newsit.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos