ΕΟΠΥΥ: Έρχονται αλλαγές στα φαρμακεία - Τι αλλάζει για τους ασθενείς

09 Σεπτεμβρίου 2019 17:59

Μια συνολική προσπάθεια για να αλλάξει η τραγική εικόνα που παρουσιάζουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ


Ριζική ανανέωση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού, ξεκινά η διαδικασία για προσλήψεις φαρμακοποιών, καθώς και αλλαγές στην υλικοτεχνική υποδομή τους.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν νέο φαρμακείο στη Λ. Αλεξάνδρας, αλλά και επέκταση στους χώρους αναμονής δύο ακόμα φαρμακείων στην Αττική, ενώ παράλληλα προσλαμβάνονται νέοι φαρμακοποιοί για να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν από την αύξηση των γκισέ χορήγησης φαρμάκων.

Συγκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:
1. Σε διαδικασία υλοποίησης είναι η επέκταση του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Ομονοίας, όπου θα ετοιμαστεί αίθουσα αναμονής με κλιματισμό και καθίσματα σε χώρο δίπλα στο φαρμακείο εντός της στοάς. Η αναμονή των ασφαλισμένων που προμηθεύονται φάρμακα από το φαρμακείο της Ομόνοιας θα πραγματοποιείται από τα μέσα Οκτωβρίου σε κλειστό χώρο, όμορο του φαρμακείου.

2. Τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η μεταστέγαση του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ στου Γκύζη σε νέο κτίριο στη Λ. Αλεξάνδρας, που θα περιλαμβάνει χώρο αναμονής για τους ασθενείς, αλλά και περισσότερα γκισέ για την παράδοση - παραλαβή ΦΥΚ.

3. Περί το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση/επέκταση του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Καλλιθέας, όπου δημιουργείται χώρος αναμονής για τους ασφαλισμένους.

4. Στην τελική ευθεία είναι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για μεταστέγαση του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.

5. Ολοκληρώνεται η διαδικασία πρόσληψης, εντός του Σεπτεμβρίου, φαρμακοποιών-υπαλλήλων φαρμακείων με σύμβαση για την κάλυψη θέσεων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όσο και στο Τμήμα Ελέγχου και Επεξεργασίας Συνταγών. Η σχετική επεξεργασία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί είναι σε τελικό στάδιο.

6. Υλοποιούμε ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά στη δημιουργία φαρμακαποθηκών και την κεντρική παρακολούθηση παραγγελιών, τον προγραμματισμό ραντεβού παραλαβής φαρμάκων και την διαδικασία αποστολής φαρμάκων κατ’ οίκον.

7. Προχωράμε σε επικαιροποίηση των απαραίτητων πληροφοριών που απευθύνονται στους ασφαλισμένους, στο site του Οργανισμού και αφορούν στα φαρμακεία του Οργανισμού και στα φάρμακα που διακινούνται από αυτά.

Τέλος, σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να είναι μέσα στον Οκτώβριο μία νέα Περιφερειακή Διεύθυνση στην οδό Ηπείρου, προκειμένου οι ασφαλισμένοι στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που μέχρι σήμερα στο σύνολό τους απευθύνονται στην ΠΕΔΥ Αθήνας (στην Αχαρνών), να μπορούν να εξυπηρετούνται από τη νέα ΠΕΔΥ, μειώνοντας την απόσταση που διανύουν αλλά και τους χρόνους εξυπηρέτησης. Παράλληλα η ΠΕΔΥ Αθήνας θα μεταστεγαστεί σε νέο σύγχρονο κτίριο εντός του Νοεμβρίου.

Σήμερα, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 34 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά, όπως απεδείχθη, η κακή οργάνωση και η έλλειψη στελέχωσης προξενούσαν αμέτρητα προβλήματα στους πάσχοντες, οι οποίοι ανέμεναν σε ατελείωτες ουρές για ένα φάρμακο.

Εκτός από τα 34 φαρμακεία, υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής –κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες– σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς. Να σημειωθεί ότι η τραγική εικόνα που παρουσίαζαν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ άρχισε να βελτιώνεται ήδη, καθώς από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε η διανομή ακριβών φαρμάκων και μέσα από ιδιωτικές κλινικές χωρίς επιβάρυνση των ασθενών. Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό, σήμερα υπηρετούν 120 φαρμακοποιοί, ενώ με βάση εκτιμήσεις για την κάλυψη των αναγκών απαιτείται η πρόσληψη άλλων τόσων.

Και από τα φαρμακεία της γειτονιάς
Ταυτόχρονα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών (ΠΦΣ) προκειμένου να γίνει διαπραγμάτευση για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων και από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Ο τρόπος διάθεσης φαίνεται ότι έχει βρεθεί – σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr- ενώ αυτό που απομένει είναι να βρεθεί ο τρόπος αποζημίωσης των φαρμακοποιών. Πάντως οι ασθενείς που θα χρειάζονται φάρμακα υψηλού κόστους θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν και από τα κοντινά τους φαρμακεία, έπειτα από συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ. Οι παραγγελίες θα είναι ονομαστικές και «προσωποποιημένες» για κάθε πάσχοντα, ενώ θα πρέπει να προηγείται η δήλωση από την πλευρά του ασφαλισμένου για το ποιο φαρμακείο προτιμά.

Όπως όλα δείχνουν, οι φαρμακοποιοί θα παραλαμβάνουν τα σκευάσματα από τις φαρμακαποθήκες όπως γίνεται σήμερα με τα απλά φάρμακα. Πρόκειται για ένα σημείο το οποίο θεωρείται κόκκινη γραμμή για τον κλάδο.

ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos