Αυτές είναι οι νέες συντάξεις: Δείτε τα ποσά που θα λάβουν περίπου 2 εκατ. συνταξιούχοι

23 Σεπτεμβρίου 2019 19:56

Μειώσεις που ξεπερνούν και τα 300 ευρώ δείχνουν τα νέα ενημερωτικά σημειώματα με τις επανυπολογισμένες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, που έμεναν κρυφά για μήνες από τους συνταξιούχους.

Οι μειώσεις μπορεί να γράφτηκαν στο «χαρτί» και στα ποσά σύνταξης, ωστόσο δεν εφαρμόζονται γιατί καταβάλλεται ένα συμπληρωματικό ποσό που ισοφαρίζει την περικοπή. Αυτό το συμπλήρωμα είναι η «προσωπική διαφορά» που έχει ο κάθε συνταξιούχος σε σχέση με την παλιά του σύνταξη. Η προσωπική διαφορά φαίνεται στα νέα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων που θα αναρτηθούν από τον ΕΦΚΑ στο τέλος της εβδομάδας με την πληρωμή της σύνταξης Οκτωβρίου.

Εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι είναι ότι η προσωπική διαφορά δεν θεωρείται σύνταξη αλλά ένα συμπλήρωμα που θα παίρνουν για να μην έχουν τις μειώσεις του επανυπολογισμού. Στην πράξη με τον νόμο Κατρούγκαλου 2 εκατ. παλαιοί συνταξιούχοι έχασαν τις παλιές τους ενιαίες συντάξεις και βρέθηκαν λόγω επανυπολογισμού με μικρότερη σύνταξη οι περισσότεροι και με ένα συμπληρωματικό ποσό –εκτός σύνταξης– για να μην έχουν τις μειώσεις στην τσέπη τους. Αυτά τα στοιχεία έμεναν κρυφά από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν.

Το ποσό της προσωπικής διαφοράς έχει ημερομηνία λήξης την 1/1/2023, καθώς από τη χρονιά αυτή θα συμψηφίζεται με τις όποιες αυξήσεις δοθούν στις συντάξεις. Στην ουσία κανένας από τους παλιούς συνταξιούχους που έχει στον επανυπολογισμό μικρότερη σύνταξη δεν θα δικαιούται αύξηση από το 2023 γιατί θα είναι σαν να την έχει πάρει με την προσωπική διαφορά που του καταβάλλεται από το 2019. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που έχει μείωση 150 ευρώ και παίρνει το ποσό αυτό ως προσωπική διαφορά, αν πάρει αύξηση 30 ευρώ το 2023 θα χάσει 30 ευρώ από την προσωπική διαφορά και θα έχει 120 ευρώ από προσωπική διαφορά και 30 ευρώ από την αύξηση. Αν δοθεί αύξηση 30 ευρώ το 2024, τότε θα έχει 90 ευρώ προσωπική διαφορά και 30 + 30 ευρώ από τις αυξήσεις του 2023 και 2024. Οταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, τότε θα περιμένει να δει και καθαρή αύξηση στη σύνταξη.

Δεν θα έχουν μειώσεις ούτε επανυπολογισμό περίπου 610.000 συνταξιούχοι ΟΓΑ, γιατί ο νόμος προβλέπει μεταβατικό διάστημα ως το 2031 για την πλήρη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Πώς επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις, πόσο μειώνονται, τι σημαίνει η προσωπική διαφορά.

Ο επανυπολογισμός έγινε ως εξής:
Η παλιά σύνταξη ως το 2018 καταργήθηκε από 1/1/2019. Στη θέση της ήρθε η ανταποδοτική σύνταξη που υπολογίστηκε με τους συντελεστές του νόμου 4387/2016 ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τον μισθό που είχαν οι συνταξιούχοι όταν πρωτοπήραν σύνταξη. Στα ενημερωτικά θα φαίνονται πόσα έτη ασφάλισης έχει ο κάθε συνταξιούχος και ποιος συντελεστής αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης, ενώ ο μισθός για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι ο ίδιος με τον μισθό που είχαν όταν πρωτοβγήκαν στη σύνταξη και θα έχει τιμαριθμική αναπροσαρμογή για τα παρελθόντα έτη ως σήμερα.
Θεσπίστηκε η εθνική σύνταξη που είναι 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και 345,6 ευρώ με 15 έτη για πλήρη σύνταξη. Σε περίπτωση μειωμένης η εθνική σύνταξη έχει περικοπή 6% ως 30% για 1 ως 5 έτη πρόωρης αποχώρησης.
Το άθροισμα των δύο συντάξεων, δηλαδή ανταποδοτικής και εθνικής, είναι η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου που θα δουν στα ενημερωτικά τους σημειώματα όλοι οι συνταξιούχοι.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Αν η νέα σύνταξη (ανταποδοτική συν εθνική) είναι μικρότερη από την παλιά, τότε δίνεται συμπλήρωμα που λέγεται προσωπική διαφορά ώστε να μη φανεί στην τσέπη των συνταξιούχων η μείωση του επανυπολογισμού.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos