Στην «πόρτα» της Ελλάδας η αφρικανική πανώλη - Συναγερμός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

27 Σεπτεμβρίου 2019 17:00

Σε απόσταση 49 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και 61 χιλιομέτρων από την πόλη της Κομοτηνής το κοντινότερο κρούσμα. Έλληνες επισκέπτονται καθημερινά τις περιοχές αυτές για ψώνια

Μια «ανάσα» από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έχει φτάσει η αφρικανική πανώλη των χοίρων, και στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχει σημάνει συναγερμός, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό ως αναπόφευκτο ότι σύντομα το επικίνδυνο ιογενές νόσημα θα περάσει στο ελληνικό έδαφος.

 

Τα δύο πιο πρόσφατα κρούσματα στη Βουλγαρία βρίσκονται λιγότερα από 50 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ελλάδα, και σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την πόλη της Κομοτηνής και 70 από το Κάτω Νευροκόπι της Δράμας. Με δεδομένο ότι πολλοί κάτοικοι των περιοχών αυτών πηγαίνουν συχνά στη Βουλγαρία για την προμήθεια κρέατος και άλλων τροφίμων, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με επείγουσα ανακοίνωσή της χτυπάει καμπανάκι κινδύνου και ζητά την κατά γράμμα τήρηση των μέτρων προφύλαξης προκειμένου να αποφευχθεί η μεταφορά του ιού με τρόφιμα, υλικά και οχήματα.

«Δυστυχώς πρόκειται για περιοχές όπου πηγαίνουν καθημερινά συμπολίτες μας για ψώνια ή για βόλτα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή»

Η υπηρεσία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επισκέψεις τους στις επαρχίες Κάρτζαλη, Μπορινό και Ντόσπατ, όπου εμφανίστηκαν οι τρεις πρόσφατες εστίες, όπως και σε όλες τις περιοχές της γειτονικής χώρας, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα. «Δυστυχώς πρόκειται για περιοχές όπου πηγαίνουν καθημερινά συμπολίτες μας για ψώνια ή για βόλτα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί όχι μόνο με κρέας, αλλά και με τις ρόδες αυτοκινήτου ή με τα ρούχα κάποιου που επισκέφθηκε μια μολυσμένη μονάδα όπου δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη κρούσματα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός, μπορεί να επιζήσει στο περιβάλλον ακόμα και μήνες», επεσήμανε στο ethnos.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos