Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο για την εκκένωση των καταλήψεων

05 Δεκεμβρίου 2019 11:26

Τα μεσάνυχτα εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τις εκκενώσεις των κτιρίων που βρίσκονται υπό κατάληψη στα Εξάρχεια, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια κίνηση παραμονές, αλλά και ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι επιχειρήσεις εκκενώσεων των καταλήψεων αναμένεται να ξεκινήσουν στη συνέχεια, ενώ για την ώρα σε εφαρμογή έχουν τεθεί τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της πορείας για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

 

Τα μέτρα για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου
Επί ποδός για την επέτειο της δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ), ενώ την ίδια ώρα drones και ελικόπτερα θα επιτηρούν από ψηλά την Αθήνα. Εκτός αυτού, παρατηρητές αναμένεται να τοποθετηθούν σε σημεία όπως η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός για την πλήρη εποπτεία της περιοχής για τυχόν ύποπτες ενέργειες.

Το τελεσίγραφο για τις καταλήψεις

Το τελεσίγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς του καταληψίες ανέφερε «Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης. Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης στο τελεσίγραφό του προς του καταληψίες στις 20 Νοεμβρίου.

Ρουβίκωνας: Εχουμε φαραωνικό σχέδιο άμυνας και αντίδρασης
Μετά την πρώτη αντίδραση του «Ρουβίκωνα», ο οποίος χαρακτήρισε ως «αιτία πολέμου» την εκκένωση των καταλήψεων, μέλος της αναρχικής συλλογικότητας, έδρα της οποίας είναι το Κ-ΒΟΞ (ένα από τα υποψήφια προς εκκένωση κτίρια) με ανάρτησή του στο Facebook έστειλε το δικό του μήνυμα στον υπουργό, τονίζοντας πως υπάρχει ένα «φαραωνικό σχέδιο άμυνας και αντίδρασης σε περίπτωση εισβολής στο ΒΟΞ όπου εμπλέκονται πάρα πολλά άτομα».

Καταδρομική επίθεση κατά των ΜΑΤ στα Εξάρχεια το βράδυ της Τετάρτης
Το βράδυ της Τετάρτης άνδρες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια που φρουρούσαν κτίρια που είχαν εκκενωθεί από καταλήψεις στο παρελθόν δέχθηκαν επίθεση από αντιεξουσιαστές. Περίπου 20 άτομα που επιτέθηκαν στις διμοιρίες των ΜΑΤ, στη Σπ. Τρικούπη 15 και 17, βγήκαν από κτίρια που εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη και τα οποία χρησιμοποίησαν ως ορμητήρια. Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Δεν θα εκκενωθούν ταυτόχρονα οι καταλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα

Το χρονικό περιθώριο συμπίπτει χρονικά μια ημέρα πριν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην περιοχή των Εξαρχείων το 2008. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείου αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεση εκκένωση όλων των καταλήψεων στη χώρα.

Δεν αποκλείεται όμως από την επόμενη εβδομάδα οι Αρχές να ξεκινήσουν ανάλογες επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων που βρίσκονται υπό κατάληψη και για τα οποία έχει δοθεί εισαγγελική εντολή εκκένωσης, μετά από μηνύσεις των ιδιοκτητών τους. Τα εν λόγω κτίρια βρίσκονται στις παρακάτω οδούς:

Ζαΐμη
Μπουμπουλίνας
Δερβενίων
Μπενάκη
Στουρνάρη
Θεμιστοκλέους (Κ ΒΟΞ)
Συγκέντρωση το απόγευμα στα Προπύλαια
Σε μια πρώτη αντίδραση ομάδες που έχουν καταλάβει κτίρια καλούν σε συγκέντρωση στις 18:00 το απόγευμα στα Προπύλαια διαμηνύοντας ότι δεν θα κάνουν «ούτε βήμα πίσω» στα τελεσίγραφα του υπ. Προστασίας του Πολίτη.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos