Αναδρομικά συνταξιούχων: Η «μάχη των μαχών» στο ΣτΕ - Τι υποστήριξαν οι δύο πλευρές

10 Ιανουαρίου 2020 18:07

Δόθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ η μάχη ανάμεσα σε συνταξιούχους και ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά


Η«μάχη των μαχών» δόθηκε σήμερα (10/1) στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τα διεκδικούμενα αναδρομικά από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, που αφορούν στις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας από το 2013.

Η σημερινή συζήτηση εξελίχθηκε σε μαραθώνια «μάχη» νομικών επιχειρημάτων μεταξύ των δικηγόρων των συνταξιούχων που έχουν εγείρει τη σχετική αγωγή και των συνηγόρων του ΕΦΚΑ και του Ελληνικού Δημοσίου. Την ίδια στιγμή, έξω από το δικαστικό Μέγαρο του ΣτΕ από το πρωί ήταν συγκεντρωμένοι ομάδα συνταξιούχων. Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση οδηγήθηκε σε πιλοτική δίκη έπειτα από αίτημα του ΕΦΚΑ, με το επιχείρημα ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Για παραβίαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, αλλά και παραβιάσεων συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας και το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, έκαναν λόγο οι δικηγόροι συνταξουχικών Σωματείων.

Μάλιστα, απέδωσαν σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη για το επίμαχο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητεί από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις εν λόγω περικοπές. «Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιτρέψουν στην κανονικότητα», ανέφεραν και συμπλήρωσαν ότι «δεν μπορεί το ΣτΕ με νέα απόφασή του να ανατρέψει ή να θεραπεύσει παλαιότερες αποφάσεις που έχει εκδώσει και δεν έπρεπε να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ για πιλοτική δίκη».

Η απάντηση του ΕΦΚΑ και του Ελληνικού Δημοσίου ήταν πως το αίτημα για πρότυπη-πιλοτική δίκη πλέον ήταν μονόδρομος, καθώς δεν υπήρχε άλλη δικονομική δυνατότητα για να ανακοπούν οι αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που δίνουν διαφορές συντάξεων, αλλά και επειδή εκκρεμεί ένας απίστευτος αριθμός δικών στην Διοικητική Δικαιοσύνη.

Αναφορά έγινε και στο επιχείρημα του ΕΦΚΑ σχετικά με την επιβάρυνση των 26,5 δις ευρώ στην περίπτωση απόδοσης των αναδρομικών, με τους δικηγόρους των συνταξιούχων να υποστηρίζουν ότι η επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6 δις ευρώ, ενώ αναλύθηκε εκτενώς το ζήτημα της ύπαρξης ή μη αναλογιστικής μελέτης τα τελευταία χρόνια ως προς το ζήτημα της ικανότητας οικονομικής επιβίωσης του ΕΦΚΑ, κατά τον πρίν και μετά χρόνο έκδοσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ των αποφάσεων της για το νόμο Κατρούγκαλου και για τις περικοπές των συντάξεων.

Σημειώνεται, ότι το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ υποστήριξαν ότι υπάρχει αναλογιστική μελέτη, με αναδρομική μάλιστα ισχύ και καταλαμβάνει το χρόνο που εκδόθηκαν οι αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 και αφορούσαν τις περικοπές του 2016

Τι υποστηρίζει ο ΕΦΚΑ
Αναλυτικά, ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι τα αναδρομικά σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα ανέρχονται:

-Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 σε ποσό 11 δις ευρώ,
-Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 10μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) ποσό 3,9 δις ευρώ και
-Από 12/5/2-16 έως 31/12/2018 ποσό 11,5 δις ευρώ.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου συγκαταλέγεται και ότι «ακόμη και αν οι δικαστές του ΣτΕ, δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα δεχθεί για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι με τις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι ζητούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ, περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχε για τους 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκααντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015. Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του στο επόμενο διάστημα.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos