Αγορές από Κίνα: Τι αλλάζει με το νέο «χαράτσι» των ΕΛΤΑ -Ποια η επιβάρυνση του τελωνείου

12 Φεβρουαρίου 2020 17:11

Αναστάτωση σε ένα μεγάλο κομμάτι καταναλωτών που πραγματοποιούν αγορές από την Κίνα προκάλεσε η είδηση για το νέο «χαράτσι» των ΕΛΤΑ.

Μέχρι σήμερα, με τέλη εκτελωνισμού χρεώνονταν τα δέματα από Κίνα που είχαν αξία μεγαλύτερη των 22 ευρώ. Για τις αγορές μικρότερου κόστους από Κίνα, τα πακέτα χαρακτηρίζονταν ως «ελεύθερα» και δεν επιβάλλονταν επιπλέον τέλη εκτελωνισμού.

Γύρω στις 5 Φεβρουαρίου, ωστόσο, σήμανε «συναγερμός» στο ελληνικό διαδίκτυο και τα φόρουμς που ασχολούνται με τις αγορές από Κίνα. Αφορμή ήταν καταγγελίες καταναλωτών που είχαν προβεί σε αγορές από Κίνα, αντικειμένων αξίας μικρότερης των 22 ευρώ και οι οποίοι, παρά ταύτα, ανέφεραν ότι τους επιβλήθηκε «χαράτσι» ύψους 15 ευρώ από τα ΕΛΤΑ.
Σχετική αναφορά από καταναλωτή για αγορά του από Κίνα στο techblog:

 Το SMS με το «χαράτσι» των 15 ευρώ σε δέμα από Κίνα / Φωτογραφία: TECHBLOG.GR

Νέο «χαράτσι» στις αγορές από Κίνα -Οι εξηγήσεις των ΕΛΤΑ
Η είδηση για τη νέα επιβάρυνση από τα ΕΛΤΑ στα δέματα από Κίνα -και άλλες τρίτες χώρες- προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο ελληνικό διαδίκτυο. Λόγω του ντόρου που προκλήθηκε τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν ανακοίνωση μέσα από τα social media που διαχειρίζονται στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Τα ΕΛΤΑ στις 03 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική, στα “Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού”. Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί “Τέλος Εκτελωνισμού” για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμη κι αν κατά την διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική.»

Αναφορικά με τα πακέτα από Κίνα, τα ΕΛΤΑ προσθέτουν ότι «ο διαχωρισμός των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε αυτά που έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον και σε αυτά που δεν έχουν, γίνεται από Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας»

Οργή στο ελληνικό διαδίκτυο
Σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών, με το νέο καθεστώς ακόμη και για ένα -για παράδειγμα- αντικείμενο αξίας 2 ευρώ από την Κίνα, ο παραλήπτης θα πρέπει να καταβάλει 15 ευρώ στα ΕΛΤΑ. Μεγαλύτερη αξία προϊόντος θα σημαίνει και μεγαλύτερο… «χαράτσι».

Η απάντηση των ΕΛΤΑ για το νέο «χαράτσι» στα προϊόντα από Κίνα πυροδότησε ένα νέο γύρο αντιδράσεων. Πολλοί καταναλωτές διαμαρτυρήθηκαν καθώς δεν είχαν πρότερη ενημέρωση (δηλαδή, το νέο τέλος τούς «βρήκε» με τα προϊόντα καθ’ οδόν), ενώ άλλοι προειδοποίησαν ότι θα προσφύγουν στα αρμόδια όργανα όπως στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή καθώς και σε ευρωπαϊκές Αρχές.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos