Απεργία: Πορείες, χάος στους δρόμους

18 Φεβρουαρίου 2020 12:53

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πανελλαδική 24ωρη απεργία που προκήρυξαν εργατικές ομοσπονδίες και συνδικάτα.

 

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ, λεωφορεία και τραμ), με συνέπεια από το πρωί η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας να γίνεται μετ’ εμποδίων.

Να σημειωθεί ότι παρότι δεν είχε ανακοινωθεί, το προσωπικό του ΟΣΕ προχώρησε τελικά σε απεργία τα ξημερώματα της Τρίτης. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες που συνδέουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και ο Προαστιακός.
24ωρη απεργία: Ο «χάρτης» των πορειών και των συγκεντρώσεων

Η απεργία γίνεται με αφορμή τη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με το οποίο, όπως λένε τα συνδικάτα, η κυβέρνηση «θέλει να ρίξει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση».

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συγκεντρώσεις σε δεκάδες περιοχές της χώρας, ενώ στην Αθήνα πραγματοποιούνται τρεις απεργιακές πορείες από το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στα Προπύλαια, Πρωτοβάθμια Σωματεία στα Χαυτεία (Αιόλου και Σταδίου) και την ΑΔΕΔΥ και άλλα σωματεία στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τα αιτήματα
Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί μαζικό συλλαλητήριο κατά του σχεδίου νόμου ζητώντας, μεταξύ άλλων, απόσυρση του νομοσχεδίου, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, καθώς και άλλων εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών, είναι σε εξέλιξη στην πλατεία Κλαυθμώνος. Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων», οι συγκεντρωμένοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί την κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου» (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. «Η κοινωνική ασφάλιση αφορά, συνολικά, τη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τη λεηλατήσει. Γι' αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos