Airbnb: «Τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους δεν δηλώνουν σπίτια στο Μητρώο Ακινήτων

21 Φεβρουαρίου 2020 15:10

Προθεσμία έως την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να υποβάλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) την οριστικοποίηση του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, εφόσον διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων δεν συμμορφωθούν με την ανωτέρω προθεσμία, τότε τους περιμένουν «τσουχτερά» πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως αν ο διαχειριστής ακινήτου Airbnb δεν οριστικοποιήσει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τότε, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά και ο Διαχειριστής έχει την ευθύνη των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί.

Ειδικότερα, αν ο Διαχειριστής Ακινήτου δεν προσδιορίσει το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100%, το ποσοστό που υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομά του.

Τα παραπάνω προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο και η οριστικοποίηση του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής κρίνεται υποχρεωτική για όσους δραστηριοποιούνται στο Airbnb και σε άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων .

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η οριστικοποίηση του Μητρώου για όσους διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb «μπορεί να γίνει έως και την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος».

Η ΑΑΔΕ τονίζει ότι μέχρι την οριστικοποίηση ο Διαχειριστής Ακινήτου μπορεί να διορθώνει λανθασμένες καταχωρήσεις και να τροποποιεί στοιχεία (λοιποί δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά εισοδήματος κ.λπ.) χωρίς να αλλάζει ο Α.Μ.Α. και χωρίς να υπάρχει πρόστιμο εκπροθέσμου.

Πώς γίνονται οι διορθώσεις στο Μητρώο
Σημειώνεται πως σε περίπτωση που απαιτείται διόρθωση μιας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή.

Ειδικότερα, για περιπτώσεις διόρθωσης που αφορούν στη χρονική διάρκεια μίσθωσης του ακινήτου και μόνον όταν η διόρθωση αφορά σε αλλαγή στο ημερολογιακό έτος, προβλέπονται οι εξής ενέργειες:

cnn.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos