×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξι τροπολογίες παρά την προειδοποίηση Κωνσταντοπούλου

14 Μαρτίου 2015 10:14

Σειρά τροπολογιών κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο εγκρίθηκε επί της αρχής από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.


Παρά τις προειδοποιήσεις της προέδρου της Βουλής ότι δεν θα γίνονται δεκτές οι τροπολογίες που κατατίθενται σε άσχετα νομοσχέδια, οι τέσσερις από τις έξι τροπολογίες που συνοδεύουν το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, φαίνεται να μην έχουν σχέση με την ανθρωπιστική κρίση.

Με την πρώτη τροπολογία, επανακαθορίζεται το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών σίτισης στους μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η δεύτερη τροπολογία αφορά στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι άλλες τέσσερις τροπολογίες αφορούν θέματα τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με τα μέτρα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, η πρώτη τροπολογία αφορά τις ρυθμίσεις για την καταβολή φορολογικών οφειλών, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για την απαλλαγή κατά 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ ή μέρους των οφειλών έως τις 27 Μαρτίου 2015.

Επίσης, προβλέπεται η απόδοση στο Δημόσιο των 555 εκατ. ευρώ από τους τόκους διαθεσίμων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και τροποποίηση σχετικά με την αξιοποίηση των κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και άλλων φορέων του δημοσίου.

Η τρίτη τροπολογία προβλέπει την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ στους εργαζομένους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ των τομέων, ασφάλισης νομικών και σύνταξης και ασφάλισης υγειονομικών.

Ακόμη, προβλέπει ρυθμίσεις σχετικά με τους κανόνες σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών και ρυθμίσεις θεμάτων της ΝΕΡΙΤ Α.Ε.

Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας, τέλος, επανακαθορίζεται η διαδικασία επιλογής επικουρικών ιατρών για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων της χώρας.

Κωνσταντοπούλου: Δεν θα επαναληφθεί το προηγούμενο «μοντέλο»

Κατηγορηματική ότι δεν θα επαναληφθεί το προηγούμενο, όπως είπε, «μοντέλο, μοτίβο» με τροπολογίες που δεν θα έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, εμφανίστηκε η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα τις κάνει δεκτές.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ξεκινάει από την ερχόμενη Πέμπτη και θα είναι πιο οργανωμένος, καθώς ζητήθηκε από τους υπουργούς (οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν) να ορίσουν τις μέρες που μπορούν να απαντούν στους βουλευτές, ενώ προειδοποίησε ότι η Βουλή, θα είναι πολύ αυστηρή αν αποφεύγουν να έρχονται.

Ερωτώμενη σχετικά με την «ώρα του πρωθυπουργού» σημείωσε ότι θα περιμένει ο πρωθυπουργός να έρχεται για να ενημερώνει το Κοινοβούλιο.

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων, ανέφερε ότι ομόφωνα συμφωνήθηκε την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Ακόμα, η πρόεδρος της Βουλής μίλησε για τελείως ανακριβείς πληροφορίες που δημοσιεύονται σχετικά με τα βουλευτικά αυτοκίνητα και διευκρίνισε ότι από τους 135 νέους βουλευτές έχουν αρνηθεί το δικαίωμα αυτό συνολικά 67, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία είναι από το ΣΥΡΙΖΑ και αριθμούν στους 47.

ΠΑΣΟΚ: Ισχύουν οι δεσμεύσεις της;

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η κατάθεση της κυβερνητικής τροπολογίας για τη ΝΕΡΙΤ, που προβλέπει το διορισμό ενός νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με απόφαση του υπουργού Επικρατείας.

Η τροπολογία «αποτελεί ένα ακόμη βήμα αυταρχισμού και στυγνού κομματισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι «την ώρα που βρίσκεται στη διαβούλευση νομοσχέδιο για τη Δημόσια ΡαδιοΤηλεόραση, η κυβέρνηση καταργεί με την τροπολογία της και την ελάχιστη εγγύηση διαφάνειας και ανεξαρτησίας, μετατρέποντας τη ΝΕΡΙΤ σε Ραδιοτηλεόραση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ».

Και καταλήγοντας, σημειώνει: «Με την ευκαιρία ας μας πει η κα Πρόεδρος της Βουλής εάν ισχύουν οι δεσμεύσεις της για τη μη κατάθεση άσχετων προς το συζητούμενο νομοσχέδιο τροπολογιών».

www.ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr