×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Ολα κρίνονται σε επτά ημέρες-Ισορροπία τρόμου έως τη σύνοδο

16 Μαρτίου 2015 09:10

Μία «διαβολοβδομάδα» έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να βρεθεί λύση στα αδιέξοδα μέχρι τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη, δίχως όμως η ίδια να αποκλίνει από τις βασικές «κόκκινες γραμμές» της.


Aποφασισμένος να προχωρήσει στην «ανηφόρα» της διαπραγμάτευσης, βάζοντας στο φουλ τις κυβερνητικές μηχανές τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει πλήρη γνώση των δεδομένων, των αριθμών και των συσχετισμών, αλλά και των εμποδίων που συνδέονται με τον στόχο να υπερβεί τον κάβο της ρευστότητας και να εισέλθει στη στρατηγική διαδρομή για την ασφαλή έξοδο από την κρίση.

Είναι πασιφανές ότι είναι εξαιρετικά δύσβατη η εκ των πραγμάτων ανηφορική πορεία και ότι οι εταίροι διατηρούν τη μέθοδο του «φρένου» για την οποιαδήποτε κίνηση επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής «διακηρύττει» ότι δεν αποκλίνει από τις βασικές «κόκκινες γραμμές» που έχουν ως πηγή τις προεκλογικές υποσχέσεις.

Από την άλλη πλευρά οι εταίροι δείχνουν ότι δεν θέλουν να ξεχάσουν τη... θηλιά και ζητούν τα τεχνικά κλιμάκια να δράσουν αναλόγως και να προσθέσουν στοιχεία για την αξιολόγηση της προόδου.
Το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο επιταχύνει τους ρυθμούς για την εξεύρεση λύσης, αναγνωρίζοντας αφενός ότι η διαδικασία μπορεί να έχει χαρακτηριστικά τεχνικής διαβούλευσης, αλλά ότι ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση. Και αυτή η «διαβολοβδομάδα» έχει πολλούς κρίσιμους σταθμούς για την ελληνική πορεία. Την Τρίτη, για παράδειγμα, η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δεν κλείστηκε χωρίς το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα.

Oι σταθμοί
Εμπειροι αναλυτές προβλέπουν ότι το τετ α τετ αφορά απολύτως και το ελληνικό ζήτημα και ότι και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται πως όταν η πολυπλοκότητα διαρκεί επί μακρό χρονικό διάστημα, αναζητείς και βρίσκεις λύση - έτσι ή αλλιώς.

Την επομένη δε, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όπου με βάση τον κανονισμό, εάν και εφόσον καταγραφεί αίτημα έκτακτης ανάγκης, τότε τα 2/3 του Συμβουλίου οφείλουν να αναζητήσουν λύση και για την παροχή ρευστότητας - με αίτημα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για δύο κρίσιμα 24ωρα τα οποία προηγούνται της Συνόδου Κορυφής, όπου οι κινήσεις πολιτικής «έρχονται», συζητούνται και προωθούνται. Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι παίζει με ανοιχτά χαρτιά, δεν μπλοφάρει, αντιθέτως επιχειρεί να βρει λύση, χωρίς να ξεχνά τον πυρήνα των προεκλογικών του δεσμεύσεων και τον στόχο η πολιτική του να αναπτυχθεί σε ορίζοντα τετραετίας.

Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφεύγει να πει ότι προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, κατανοώντας τα περί έντιμου συμβιβασμού αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δέχεται να γυρίσει το ρολόι πίσω, «στον ίδιο φαύλο κύκλο».

Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και το προηγούμενο ταξίδι του σε Παρίσι και Βρυξέλλες επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε καλέσει σύσκεψη υπουργών για την «καυτή ατζέντα».

Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει «εντός και εκτός των τειχών» ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής πρέπει όλοι να έχουν αποκτήσει σαφή στάση κι ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, χωρίς το πλαίσιο της ασφυξίας. Στέλνει μήνυμα επί της ουσίας -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι δεν σκέφτεται το πισωγύρισμα κι ότι εντός της εβδομάδας αρχίζει από την πλευρά του να περιγράφει το πλάνο για την τελική συμφωνία στις 20 του Απρίλη.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos