×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Με μεγάλη απόσταση... στο ίδιο τραπέζι-Καθοριστική συνάντηση

19 Μαρτίου 2015 08:59

Καθοριστική για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα είναι η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί απόψε, κατόπιν ελληνικού αιτήματος, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Και οι δύο πλευρές -Αθήνα και εταίροι- εμφανίζονται έως την τελευταία στιγμή να εμμένουν στις θέσεις τους, χωρίς διάθεση υποχωρήσεων. Σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία αφορούσε την Ελλάδα και την αποψινή συνάντηση. Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στις Βρυξέλλες -όπου θα συνοδεύεται από τον κ. Γ. Δραγασάκη και όχι τον κ. Γ. Βαρουφάκη που έχει ανοίξει πολλά «μέτωπα» με τους εταίρους- επιδιώκοντας χρηματοδοτική ανάσα και έναν σαφή «οδικό χάρτη», έχοντας, ωστόσο, διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μέτρα λιτότητας. Παράλληλα, δε, ενόψει της συνάντησης με την κ. Μέρκελ, τη Δευτέρα, από την Κυριακή μεταβαίνει στο Βερολίνο ο κ. Ν. Κοτζιάς.

 

Το μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει σε πιέσεις που στόχο έχουν να την εξαναγκάσουν σε υπαναχώρηση έναντι του προγράμματός της και σε υιοθέτηση μνημονιακών πολιτικών λιτότητας έστειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός χθες. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Το ίδιο, όμως, απαιτούμε και από τους εταίρους μας», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας: «Δεν ζητήσαμε ούτε ζητάμε ειδική μεταχείριση. Ζητήσαμε και ζητάμε ισότιμη μεταχείριση. Με λίγα λόγια, δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει και κυρίως σε όσα θεωρούμε απαραίτητα ώστε να ανασάνουν η κοινωνία και η οικονομία. Βεβαίως, είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, στον διάλογο, στις αντιπροτάσεις από παντού, μέσα στη χώρα και έξω».

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να στείλει αυτά τα μηνύματα τόσο εκτός όσο και εντός των συνόρων, μέσω ομιλίας του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πρώτου ν/σ της κυβέρνησης, στο επίκεντρο του οποίου είναι η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πτυχών της ανθρωπιστικής κρίσης. «Πρώτη φορά, μετά πέντε χρόνια, που στη Βουλή των Ελλήνων συζητείται και ψηφίζεται ένα σχέδιο νόμου που γράφτηκε εδώ και δεν μεταφράστηκε, που ικανοποιεί τις ανάγκες των πολλών και όχι κάποιων λίγων και εκλεκτών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε εντονότατη ενόχληση που αυτό το σχέδιο νόμου χαρακτηρίστηκε «μονομερής ενέργεια» από εκπροσώπους των εταίρων.

«Στο όνομα ποιας ευρωπαϊκής συμφωνίας, ποιας Συνθήκης ή ποιας υπερεξουσίας και από πού ορμώμενοι έχουν ορισμένοι το θράσος να ομιλούν για μονομερή ενέργεια και κάποιοι να το παπαγαλίζουν και εδώ, απ' αυτά τα έδρανα;», είπε. Και αφού χαρακτήρισε -χωρίς να τους κατονομάσει- κάποιους στο εσωτερικό ως «τροϊκανότερους των τροϊκανών», τόνισε πως η απάντηση προς όλους από πλευράς της κυβέρνησης είναι να ορθωθεί ένα «τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας στη Βουλή» με τα ν/σ που λαμβάνουν σειρά προς κατάθεση και ψήφιση.

«Πενήντα ημέρες δεχόμαστε απειλές κενές περιεχομένου που απαξιώνουν όσους τις εκφωνούν. Η Ελλάδα έγινε οικονομικό πειραματόζωο για πέντε χρόνια, τώρα τη θέλουν και πολιτικό πειραματόζωο, για να σταματήσουν οι εξελίξεις που έρχονται σε άλλες χώρες, για να συνεχίσει το μοντέλο της λιτότητας από το οποίοι κάποιο κερδίζουν. Δεν θα τα καταφέρουν. Η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε από την Ελλάδα έρχεται σαν ορμητικό ποτάμι στην Ευρώπη. Η Ευρώπη της τιμωρίας και της συρρίκνωσης της δημοκρατίας θα είναι σύντομα παρελθόν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αφού σημείωσε ότι θα θέσει όλα τα θέματα σε όλα τα ευρωπαϊκά fora, τόνισε: «Από εδώ και στο εξής υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση: οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos