×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας

21 Μαρτίου 2015 09:58

Με τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε για την Ελλάδα η μίνι συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλες προστατεύτηκε η συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Αυτό επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ, τονίζοντας πως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι ήταν απαραίτητη η πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη βραχυχρόνια ρευστότητα της οικονομίας και με τις καταθέσεις των πολιτών και τόνισε ότι τα υφεσιακά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης τελείωσαν καθώς η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στους εταίρους τις δικές της μεταρρυθμίσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πλέον έχουν οι πάντες την ίδια ανάγνωση των συμφωνηθέντων και ότι ουδείς θέτει είτε θέμα πέμπτης αξιολόγησης είτε εφαρμογής υφεσιακών μέτρων.

Οι ελληνικές Αρχές θα καθορίζουν την κυβερνητική πολιτική στην Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «διαπραγματευόμαστε αλλά κυβερνάμε, συζητάμε αλλά νομοθετούμε».

«Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια» προσέθεσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση που άφησε πληγές και πρέπει να κλείσουν.

Τόνισε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας», ότι οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα είναι εγγυημένες, και κάλεσε τους πάντες «να μην ακούνε τις Κασσάνδρες».

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε, επίσης, τη δήλωση τού προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη διάθεση 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Μέσα στο δύσκολο πεδίο που λέγεται ΕΕ υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές δυσχέρειες δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι πλέον η εφαρμογή των αποφάσεων.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβληθούν στις Βρυξέλες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατό. Yπογράμμισε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται οι μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν, θα δημιουργήσουν «αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα θα έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντικαταστήσουν τα υφεσιακά μέτρα των προηγούμενων μέτρων της κυβέρνησης Σαμαρά», όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ στα φάρμακα, στον τουρισμό και οι μειώσεις των συντάξεων.

Είπε, επίσης, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει θα είναι μέτρα που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και «θα μας δώσουν τη δυνατότητα στο τέλος της χρονιάς να έχουμε θετικό πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2015, γύρω στο 1% με 1,5%».

Ο πρωθυπουργός, ανέφερε, μάλιστα ότι αν δεν υπάρχει το κλίμα αβεβαιότητας θα έχουμε και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2015.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει το κόστος του λογαριασμού από τη μεσαία τάξη σε αυτούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους. «Θα πάψουν επιτέλους στην Ελλάδα να πληρώνουν το λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι», δήλωσε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτά τα συμφέροντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ υπενθύμισε ότι χθες νομοθετήθηκαν οι λεγόμενες «τριγωνικές συναλλαγές», προκειμένου, όπως είπε, «να σταματήσουν να μην πληρώνουν φόρους οι γνωστοί άγνωστοι».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, οι τριγωνικές συναλλαγές χτυπούν μια συντεταγμένη διαδικασία φοροδιαφυγής εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, αποκρύπτοντας, ή αποφεύγοντας να φορολογηθούν.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μια σειρά από δράσεις για να εντοπίσει τη συστηματική φοροδιαφυγή από περιπτώσεις καταθετών που το ύψος των καταθέσεών τους δεν αντιστοιχεί με το πόθεν έσχες τους.

Εκτιμάται ότι από την προσπάθεια γρήγορου εντοπισμού αυτών των περιπτώσεων μπορούν να εξοικονομηθούν για τα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για μια «ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών» που αφορά καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας που δεν έχουν φορολογηθεί.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας «κάλυψε» τον υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι υπάρχει σαφώς προσπάθεια αποδόμησής του, ενώ σημείωσε ότι παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, δεν τίθεται θέμα καταπάτησης των δημοκρατικών αρχών στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο κλίμα των διαβουλεύσεων, χθες και σήμερα στις Βρυξέλες, δήλωσε πως συμφώνησε με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι «είναι καλύτερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά να συζητάνε οι άλλοι για μας».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos