«Περικοπές συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ ζήτησε η Λαγκάρντ»

06 Απριλίου 2015 12:20

Στη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προς την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα θα πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της, στο διηνεκές, αλλά και στα χρονικά περιθώρια που έχει η χώρα για να βγει από την οικονομική της ασφυξία εστιάζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης σε σημερινά τους δημοσιεύματα, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση κάνει τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων σύμφωνα με το οποίο η κ. Λαγκάρντ ζήτησε περικοπές στις συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ.


Στην κρισιμότητα των επόμενων ημερών που θα κρίνουν αν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι συνεπής απέναντι στις δανειακές της υποχρεώσεις αναφέρεται άρθρο των New York Times.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη στιγμή που έγινε υπουργός οικονομικών έχει κάνει πολλές προσπάθειες να καλλιεργήσει δεσμούς με την κ. Λαγκάρντ επισημαίνοντας ότι η πληρωμή του Ταμείου αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, μια θέση στην οποία εμμένει παρότι τον τελευταίο μήνα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα «έχει χειροτερέψει σε μεγάλο βαθμό».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στις σημερινές συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη με αξιωματούχους του υπ. Οικονομικών των Ηνωμένων «με την ελπίδα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως η κυρίαρχη φωνή στο ΔΝΤ, θα μπορούσε να πιέσει τους αξιωματούχων του Ταμείου, καθώς και της Ευρώπης, να επιταχύνουν τις διαδικασίες».

Οι Financial Times υπογραμμίζουν την ελληνική δέσμευση για την πληρωμή της δόσης, «καθησυχάζοντας τους φόβους ότι η Αθήνα θα γινόταν η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα στην ιστορία του ΔΝΤ που δεν θα κατάφερνε να πληρώσει τα χρέη της στον θεσμό».
Στην ελληνική δέσμευση εστιάζει και το βρετανικό δίκτυο BBC που επισημαίνει ότι η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρέτισε τη δήλωση του Έλληνα υπουργού για καταβολή της δόσης στις 9 Απριλίου.
Περικοπές σε συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ φαίνεται να συζήτησαν, ανάμεσα στα άλλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο αναφέρει πως η διευθύντρια του Ταμείου ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό να προχωρήσει σε αυτές.
Σχολιάζοντας ότι το ΔΝΤ είναι ένας ιδιαίτερα σκληρός διαπραγματευτής, το DPA επισημαίνει ότι «οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα σε Βρυξέλλες και Αθήνα» ενώ, επικαλούμενο κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το πρακτορείο αναφέρει ότι η Αθήνα προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα.

«Ακόμα κι αν καταφέρει να πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ δεν θα σωθεί από τα προβλήματά της» εκτιμά σε άρθρο του το Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η μετάβαση Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον συνιστά απόφαση έκπληξη.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε οποιαδήποτε έκβαση που θα βελτίωνε την κατάσταση της Ελλάδας, η οποία έχοντας παλέψει να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη, δεν βρίσκει αρκετά έσοδα για να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της. Ακόμη και αν η οικονομική λογική λειτουργεί -ως επί το πλείστον- υπέρ της, δεν κινητοποιείται πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, όσο διαφαίνεται κακοδιαχείριση στις διαπραγματεύσεις από τους Έλληνες και αδιαλλαξία από τους πιστωτές», αναφέρει ο αρθρογράφος του αμερικανικού δικτύου.
Σημαντικό εξάλλου κρίνεται το ραντεβού που θα έχει σήμερα Δευτέρα ο κ. Βαρουφάκης με την Καρολάιν Ατκινσον, σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας. Η Ατκινσον, θα ενημερωθεί για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα συζητήσει με τους έλληνες αξιωματούχους ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos