Σκληρό «πόκερ» στο χείλος της αβύσσου

16 Ιουνίου 2015 10:34

Δηλώνοντας έτοιμη να ανταποκριθεί «ανά πάσα στιγμή» σε πρόσκληση από την πλευρά των θεσμών για συνέχιση της διαπραγμάτευσης μετά το «ναυάγιο» στη συνάντηση των Βρυξελλών, η κυβέρνηση περίμενε χθες την εκδήλωση κάποιας πρωτοβουλίας, που θα έβαζε εκ νέου σε τροχιά τις συζητήσεις.


Η ιδανική εξέλιξη για την Αθήνα θα ήταν μια πολιτική παρέμβαση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, που θα δικαίωνε την προσδοκία και την επιμονή της ότι μόνο πολιτική λύση μπορεί να δοθεί στην κατάσταση αδιεξόδου που δείχνει να διαμορφώνεται. Ωστόσο, μια τέτοια πρωτοβουλία δεν ήρθε έως αργά χθες και το πρωθυπουργικό επιτελείο άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε από νωρίς χθες κύκλο συναντήσεων με τους αρμόδιους για τη διαπραγμάτευση υπουργούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης επισήμανε σε δηλώσεις του ότι η ελληνική πλευρά σχεδόν εξάντλησε τα περιθώρια υποχωρήσεων στις οποίες μπορεί να προβεί, με την πρόταση που παρουσίασε προχθές στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να συνεχίσει να διαπραγματεύεται, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό ένα «παράθυρο» ορισμένων επιπλέον παραχωρήσεων. Τα περιθώρια αυτά επανεξετάσθηκαν στις χθεσινές συσκέψεις, ενώ το κλειδί για να προχωρήσει ενδεχόμενη συμφωνία φαίνεται ότι παραμένει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς εταίρων για το χρέος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία. Ωστόσο, για το επιτελείο του Μαξίμου ήταν δυσάρεστη έκπληξη το μάλλον χαμηλόβαθμο επίπεδο στο οποίο εκπροσωπήθηκαν στις Βρυξέλλες οι θεσμοί και η συνεπαγόμενη απουσία εξουσιοδότησης για διαπραγμάτευση επί εναλλακτικών σεναρίων.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αξιοποιήσει την έλευση σήμερα στην Αθήνα του Αυστριακού καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν, και τη μεταξύ τους συνάντηση, αύριο, προκειμένου να απευθύνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του «Ποταμιού», κ. Σταύρο Θεοδωράκη και τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφη Γεννηματά, ενώ, απαντώντας στις προτάσεις για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε κάθε αίτημα για ενημέρωση και θα συναντηθεί με όποιον πολιτικό αρχηγό το ζητήσει.

Το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και η επιμονή των εταίρων σε μειώσεις συντάξεων και επιπλέον αυξήσεις στον ΦΠΑ προκαλούν αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος και, παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις, το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επανέρχεται στο προσκήνιο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, βουλευτές και υπουργοί, ακόμα και από τους θεωρούμενους ως «μετριοπαθείς», που θεωρούν, πλέον, ότι μοναδική εναλλακτική σε μια δύσκολα διαχειρίσιμη πολιτικά συμφωνία είναι οι εκλογές. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των συνομιλιών και για τα όρια εντός των οποίων πρόκειται να κινηθεί η κυβέρνηση. Η συνεδρίαση αναμένεται μαραθώνια και σε υψηλούς τόνους, καθώς πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι έχουν γίνει ήδη πολλές υποχωρήσεις, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, 22 βουλευτές ζήτησαν η κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα και μονομερώς και να νομοθετήσει για τις συλλογικές συμβάσεις, την επαναφορά κατώτατου μισθού και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos