Ολάντ: Ιστορική απόφαση της ΕΕ, θαρραλέα επιλογή του Τσίπρα

13 Ιουλίου 2015 12:24

Για συμφωνία που επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη κάτι που ήταν ο αντικειμενικος στόχος μίλησε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες "μία ιστορική απόφαση" που "επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη", υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα "τη θαρραλέα επιλογή" που έκανε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

"Η αξιοπιστία της Ευρώπης θα δεχόταν πλήγμα αν δεν υπήρχε συμφωνία σήμερα", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, έπειτα από το τέλος μίας έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης.
Εκτίμησε πως η συμφωνία, που επιτεύχθηκε έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 17 ωρών, περιλαμβάνει "μία αναδιάταξη [των πληρωμών] του χρέους" της Αθήνας με "επιμήκυνση των προθεσμιών, των ωριμάσεων και με επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων".

Ολάντ: Ιστορική απόφαση της ΕΕ, θαρραλέα επιλογή του Τσίπρα
"Φυσικά υπάρχει ο σεβασμός προς του ευρωπαϊκούς κανόνες, ο στόχος ήταν να καταδειχθεί ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διατηρηθεί στην ολότητά της σε πνεύμα αλληλεγγύης, ο στόχος ήταν η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, των δυσκολιών, η Ευρώπη να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια κρίση που απειλούσε την ίδια την ύπαρξή της", τόνισε.

Και πρόσθεσε: "Ο στόχος ήταν να δοθεί μια ελπίδα και στην Ελλάδα ιδιαιτέρως μετά από πολλά έτη λιτότητας και βασάνων, φυσικά η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να κάνει και άλλες προσπάθειες".

Σημείωσε ότι έπρεπε να βρεθεί χρόνος για να επουλώσει η Ελλάδα τις πληγές της αλλά τόνισε με έμφαση ότι "δεν είχε να κάνει μόνο με το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης και της Γαλλιας, γιατί το συμφέρον της Γαλλίας είναι αλληλένδετο με το συμφέρον της Ευρώπης".

"Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη και το ανάποδο. Ο ρόλος της Γαλλίας ήταν να αναζητήσει στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδα να αναζητήσει τρόπο συμφιλίωσης των διαφορετικών θέσεων. Από τη μια να σεβαστεί τον ελληνικό λαό και από την άλλη τα υπόλοιπα κράτη που αποτελούν την Ευρώπη", είπε.

Αναγνώρισε ως διακύβευμα το να γίνουν σεβαστοί οι ευρωπαϊκοί κανόνες ενώ έκανε λόγο για διαδικασία που ήταν μακρά "για να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, το διακύβευμα επίσης ήταν να δοθεί μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ώστε να διασφαλιστεί η έξοδος από την κρίση".

Συμπλήρωσε ότι θα είναι απαραίτητο και θα το πράξει σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών "να φτιαχτούν μηχανισμοί χρηματοδότησης που θα επιτρέψουν να υπάρχει απαραίτητος χρόνος για διαπραγμάτευσης".

Ως κλειδί στην επιτυχία ανέφερε το γεγονός ότι "είχαμε χρόνο στη διάθεσή μας, είμασταν όλοι μαζί". "Ζητήθηκαν εγγυήσεις, έπρεπε να διατηρηθεί η γαλλογερμανική σχέση που είναι απαραίτηση εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Εάν δεν υπάρχει η συνοχή προς συμβιβασμό δεν υπάρχει και συμφωνία. Περάσαμε πολλές ώρες με Μέρκελ, Τσίπρα και θεσμούς για να φθάσουμε σε αποτέλεσμα", είπε.

Για την ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε πως ο κ. Τσίπρας "που είχε την ψήφο από το κοινοβούλιό του έπρεπε να δει να ανταμείβονται οι προσδοκίες του και οι προτάσεις του, το έκανε με θαραλλέο τρόπο σε στιγμές μάλιστα που ζητήθηκαν και άλλες μεταρρυθμίσεις, αλλά ήξερε ότι αυτή ήταν η προϋπόθεση για να επωφεληθεί η χώρα του από χρηματοδότηση 85 δισ. ευρώ, απαραίτητη για να χρηματοδοτηθούν τα διαφορετικά έργα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια".

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του σχεδίου Γιούνκερ για τα 35 δισ. ευρώ και στην βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την οποία θα αποφανθούν τεχνικά οι υπουργοί Οικονομικών.

Για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ανέφερε ότι "δεν μπορούσε να ζητά από τους Έλληνες να πωλούν σήμερα την περιουσία τους, αντιθέτως έπρεπε να έχει τη βέλτιστη απόδοση για την ανάπτυξη της Ελλάδας και για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους".

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos