Tο παρασκήνιο του Eurogroup: Επαινοι και σπόντες

16 Αυγούστου 2015 17:34

«Υπέρ» και «κατά» προέκυψαν για την Ελλάδα στη χθεσινή συνεδρίασης του Eurogroup, όπου εγκρίθηκε η δανειακή σύμβαση της χώρας με τους δανειστές, ενώ ενδιαφέρον παραυοσιάζει και το παρασκήνιο της συνεδρίασης των υπουργών της Ευρωζώνης.


Αναλυτικά, στα «θετικά» του χθεσινού Εurogroup συγκαταλέγονται:
Η αλλαγή κλίματος, χωρίς τις εντάσεις και τις ανησυχίες που επικρατούσαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μία νέα δανειακή σύμβαση και θα λαμβάνει 86 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, με χρονικό ορίζοντα τα 32 χρόνια και ευνοϊκό επιτόκιο 1%.
Η διαβεβαίωση που δόθηκε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση για "κούρεμα" στις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Στις εκκρεμότητες, είναι καταρχήν το ζήτημα του χρέους, για το οποίο υπάρχει δέσμευση ότι θα υπάρξει ρύθμιση σε τρεις μήνες, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί και το ΔΝΤ, το οποίο είπε ότι θα παραμείνει "παρών" στο ελληνικό πρόγραμμα με προϋπόθεση τις αλλαγές σε συνταξιοδοτικό, εργασιακή νομοθεσία και τραπεζικό σύστημα και "κόκκινα δάνεια".
Το σημαντικότερο "αγκάθι" στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν η πολιτική αστάθεια, που βλέπουν αρκετοί από τους ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι στις δηλώσεις τους βέβαια δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη στάση της κυβέρνησης Τσίπρα και την έγκριση της συμφωνίας. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί, είναι ότι υποσχέθηκαν μεν ότι θα δώσουν 3 δισ. για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, αυτό θα συμβεί όμως σε δύο δόσεις, η μία τον Σεπτέμβρη και η δεύτερη τον Οκτώβρη, καθώς δεν εμπιστεύονται να δώσουν μαζεμένα χρήματα σε μία κυβέρνηση που ενδέχεται να αποφασίσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Tο παρασκήνιο του Eurogroup: Επαινοι και σπόντες
Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, στο παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να καθησυχάσει τους εταίρους του για τις όποιες ανησυχίες τους, σχετικά με την πολιτική αστάθεια, σημειώνοντας ότι το νέο μνημόνιο ψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής.
Ο πρώτος που εκτίμησε το γεγονός ήταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είπε πως "είναι σημαντικό ότι ψήφισαν υπέρ και το Κέντρο και η Δεξιά".
Tο παρασκήνιο του Eurogroup: Επαινοι και σπόντες
Ο Ντε Γκίντος εξέφρασε την ανησυχία επειδή το 1/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη συμφωνία. "Ανησυχώ κι εγώ για την πολιτική αστάθεια", είπε για να λάβει την απάντηση από τον κ. Τσακαλώτο ότι "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο πρωθυπουργός ελέγχει την κατάσταση".
Αναπάντεχη έκπληξη ήταν η στάση του Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του: "Έμαθα ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα έγιναν σε πολύ καλό κλίμα". Στην αρχή των συζητήσεων δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι δεν είχε πλέον απέναντί του τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως "τώρα είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που υπήρχε από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Ιουνίου". Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων πρωτοστάτησε στην λεπτομερή εξέταση του μνημονίου. Μάλιστα, ζήτησε τρεις φορές τον λόγο για να πει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πρέπει να συσταθεί πιο γρήγορα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο να ελέγχουν οι δανειστές, και πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα "κόκκινα" δάνεια, το θέμα αυτό επίσης, ανέφερε, πως θα πρέπει να χειριστούν οι δανειστές.
Για τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν σημασία έχει ότι επιβεβαιώθηκε η στάση που έχει κρατήσει η χώρα του: "Σας είχα πει από την αρχή ότι η Ευρώπη δεν μπορούσε να αγνοήσει την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα".

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos