Μπαράζ συσκέψεων για τις εκλογές - Στη Βουλή μετέβη στις δύο και μισή το μεσημέρι ο πρωθυπουργός

20 Αυγούστου 2015 15:48

Στη Βουλή μετέβη στις δύο και μισή το μεσημέρι ο πρωθυπουργός όπου έχει διευρυμένη σύσκεψη με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την ανάληψη των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα ξεδιαλύνουν το τοπίο.


Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι σίγουρη, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το εάν θα επιλεγεί η διαδικασία εξπρές για εκλογές τον Σεπτέμβριο ή εάν θα προτιμηθεί η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες τον Οκτώβριο.

Θεωρείται δεδομένο ότι σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση θα διαδραματίσει η σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ενώ όποια απόφαση και αν παρθεί, η εισήγηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προκρίνει την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να μην τραβήξει επί μακρόν η προεκλογική περίοδος.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατά νου και το εσωκομματικό μέτωπο και από χθες το βράδυ έχει δώσει εντολή να μην μένει καμία αναφορά της Αριστερής Πλατφόρμας αναπάντητη.
Σε περίπτωση πάντως που προκριθεί η λύση των εκλογών - εξπρές τότε αυτό θα σημάνει την παραίτηση της κυβέρνησης και τον ορισμό υπηρεσιακής πρωθυπουργού.
Μπαράζ συσκέψεων για τις εκλογές
Ανοιχτό ωστόσο παραμένει εάν θα προχωρήσει η διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης ή εάν ο Προκόπης Παυλόπουλος θα δώσει εντολή για σύσκεψη αρχηγών ώστε να μην προχωρήσει η διαδικασία των εντολών.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε στο Μαξίμου σύσκεψη με τους κ. Νικολούδη και Κουίκ για θέματα διαφθοράς, που όμως τεκμαίρεται ότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο και τους σχεδιασμούς για πρόωρες κάλπες, ενώ λίγο μετά τις 11 το πρωί, είχε προσέλθει και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μπαράζ συσκέψεων για τις εκλογές
Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Γιάννης Σαραντάκος), σε κάλπες με διαδικασίες-εξπρές -είτε στις 13 είτε στις 20 Σεπτεμβρίου- οδηγείται η χώρα, καθώς φαίνεται πως η σχετική απόφαση έχει ληφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις και η ξεκάθαρη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας να μην πει «ναι» σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης έχουν ως αποτέλεσμα να επισπεύδεται η διαδικασία.
Μπαράζ συσκέψεων για τις εκλογές
Είναι χαρακτηριστικό ότι -σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους»- νωρίς χθες το πρωί, υπήρξε στο υπουργείο Εσωτερικών σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, από τους οποίους ζητήθηκε να απαντήσουν επισήμως για το εάν είναι εφικτό -βάσει των προθεσμιών που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν- να γίνουν οι εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου. Η καταρχήν απάντησή τους ήταν -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- αρνητική, αλλά επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν και γραπτώς, αφού εξετάσουν τις προθεσμίες που απαιτούνται για την επικύρωση των ψηφοδελτίων από το πρωτοδικείο.
Την ίδια ώρα, είναι σαφές πλέον ότι ο κ. Τσίπρας συγκροτεί τη δική του προεκλογική ατζέντα, με στόχο να συσπειρώσει το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις χθες έκανε τρεις κινήσεις που πιστοποιούν την τακτική του αυτή και επιβεβαιώνουν την πρόθεσή του να προσφύγει άμεσα στη λαϊκή ετυμηγορία.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του πρωθυπουργού:
• Εστάλη μια επιθετική απάντηση στην εταιρεία που διεκδικεί τα αεροδρόμια. Το Μέγαρο Μαξίμου, σε non paper που εξέδωσε με αφορμή τις ενστάσεις της γερμανικής FRAPORT για τον διαγωνισμό, υπαινίχθηκε ότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση μπήκε ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία, ύστερα από παρέμβαση του Βερολίνου.
• Ανακινήθηκε -με επιστολή του πρωθυπουργού στον κ. Μ. Σουλτς- το θέμα της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία αξιολόγησης της Ελλάδας από τους δανειστές. Πρόκειται για ένα θέμα που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έθετε και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.
• Ανακλήθηκε προσωρινά η άδεια λειτουργίας των εργοταξίων στις Σκουριές Χαλκιδικής. Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμάται ότι αυτή η κίνηση θα έχει θετικό αντίκτυπο στο κομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν αντίθετο στη συγκεκριμένη μεγάλη ξένη επένδυση στην Ελλάδα.
Οι κινήσεις αυτές του πρωθυπουργού αποτελούν συνέχεια και των εισηγήσεων που δέχεται από τους περισσότερους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό κατά την τελευταία τους συνάντηση ότι εάν θέλει να κάνει εκλογές πρέπει να τις κάνει τώρα, ενώ ανάλογη θέση έχουν πάρει ο κ. Αλ. Φλαμπουράρης και ο γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σπ. Σαγιάς.
Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας δεν θα αργήσουν να γίνουν, καθώς η συμφωνία επικυρώθηκε από το σύνολο των ξένων κοινοβουλίων και ο ESM έλαβε αργά χθες το απόγευμα την απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, αν όχι σήμερα το αργότερο αύριο, ο πρωθυπουργός θα κάνει τις ανακοινώσεις, αφού προηγουμένως θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του με υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχει κάτι άλλο να περιμένει», ανέφερε στο «Εθνος» έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι πρώτος ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να παραταθεί άλλο η πολιτική αβεβαιότητα που ουσιαστικά έχει προκληθεί από τη διαφοροποίηση ενός σημαντικού αριθμού βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος από την κυβερνητική πολιτική.
Εκτός πάντως από την ημερομηνία των εκλογών, αναμένεται να ανακοινωθεί και η διαδικασία που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Οπως όλα δείχνουν, αν τελικά οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αναμένεται να είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Η κατάθεση αιτήματος για ψήφο εμπιστοσύνης παραμένει στο τραπέζι, αν και, μετά τη νέα ηχηρή διαφοροποίηση Λαφαζάνη χθες, ο οποίος δήλωσε (real.gr) ότι «δεν πρόκειται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή προκάλυμμα να δώσουμε το ''πράσινο φως'' στον οποιονδήποτε να εφαρμόσει αυτό το τρίτο μνημόνιο», αποκτά τυπικό χαρακτήρα.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης πάντως όλοι αναγνωρίζουν την ύπαρξη του πολιτικού προβλήματος. Η κυρία Ολ. Γεροβασίλη σε δηλώσεις της (Skai) παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν ορατά προβλήματα τα οποία δικαίως θέτουν ερωτηματικά. Πρόκειται για πολυπαραγοντικό ζήτημα.
Οι πολιτικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν από το κυβερνητικό επιτελείο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης. Δηλαδή, μετά και τις εκταμιεύσεις που αναμένονται, προκειμένου να αποπληρώσουμε ως χώρα τα οφειλόμενα».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos