Τσίπρας: Με σκληρή δουλειά μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα

02 Νοεμβρίου 2015 14:04

«Παράθυρο ελπίδας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την αυτόνομη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ-Προμηθέας για κρατούμενους χρήστες, που εγκαινίασε, σήμερα, στις φυλακές Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη.

«Το μήνυμα είναι ότι πάρα τις συνθήκες της κρίσης, της οικονομικής δυσκολίας, των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και κοινωνία, έχουμε τη δυνατότητα με πείσμα και σκληρή δουλειά να δημιουργούμε, να παράγουμε, να κάνουμε πολλά για να αλλάξουμε την χώρα», είπε ο κ. Τσίπρας.

 

«Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να θεωρείται δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα» ανέφερε και σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκαινιάστηκε απλώς μία νέα θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ, αλλά εγκαινιάζεται και μία νέα αντίληψη στη σωφρονιστική πολιτική, η οποία στηρίζεται στην επιείκεια και στη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας.

«Αυτή η δομή είναι ένα παράθυρο για να δούμε οι απέξω τι συμβαίνει μέσα. Κανένας άνθρωπος, κανένας πολίτης δεν μπορεί να θεωτείται πολίτης δεύτερης κατηγορίας που δεν έχει δικαιώματα. Ένα παράθυρο για να βελτιώσουμε αυτές τις συνθήκες ώστε οι μέσα να βλέπουν έξω στην ελπίδα και όχι στον φόβο, για να δημιουργήσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε να πάρουν την απόφαση ζωής και να επανενταχθούν στον κοινωνικό περιβάλλον. Ενα παράθυρο ελπίδας» πρόσθεσε.

Μάλιστα, επικαλέστηκε τους στίχους του γνωστού τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου «σαν βγω από αυτή τη φυλακή, κανείς δεν θα με περιμένει» για να τονίσει ότι «δημιουργήσαμε συνθήκες με πραγματικά σωφρονιστικό περιεχόμενο και όσοι αξοποιήσουν αυτή τη διαδικασία, θα βρουν στηρίγματα για τη ζωή».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η έναρξη συνεργασίας των φυλακών Κορυδαλλού με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν για την ψυχιατρική περίθαλψη κρατουμένων και η δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε τρεις φυλακές.

Μετά τα εγκαίνια της μονάδας, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί στις φυλακές Διαβατών και ενημερώθηκε από τους δασκάλους για τη λειτουργία του.

Στην ομιλία του στη διάρκεια των εγκαινίων, ο πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για την ολοκλήρωση της μονάδας και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη γιατί επί υπουργίας του, το 2010, αποφασίστηκε η δημιουργία της.

«Βρισκόμαστε στο κάστρο του φόβου και ανοίγεται ένα παράθυρο για να δουν οι από μέσα έξω και να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια κοινωνία αλληλεγγύης» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι η λέξη-κλειδί είναι η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Επισήμανε ακόμη ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι μια πρωτότυπη μονάδα στην Ελλάδα αλλά είναι και πρωτότυπη ιστορικά η κίνηση του κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τις φυλακές Διαβατών γιατί ποτέ στο παρελθόν πρωθυπουργός δεν έχει επισκεφθεί φυλακές.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς είπε ότι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ έχουν επιτυχία 70% και σε ετήσια βάση παρέχουν θεραπεία σε 3000 άτομα και σε 6000 μέλη των οικογενειών τους.

Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στα κελιά των χρηστών και στους χώρους προαυλισμού, συνομίλησε μαζί τους και τους συνεχάρη για την προσπάθεια που κάνουν.

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στον οποίο έκανε ειδική μνεία ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι επί της θητείας του ξεκίνησε το έργο, καθώς.και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης.

Τι είναι ο «Προμηθέας»
Πρόκειται για την πρώτη μονάδα απεξάρτησης σε ελληνικές φυλακές η οποία θα στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα σωφρονιστικού καταστήματος, δίνοντας στα μέλη της τη δυνατότητα να ακολουθούν το πρόγραμμά της σε καθημερινή 24ώρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατουμένους.

Η διώροφη πτέρυγα που τη φιλοξενεί έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από το ΚΕΘΕΑ και διαθέτει στο ισόγειο μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσες συναντήσεων και αυτόνομο χώρο προαυλισμού και άθλησης, ενώ στον πρώτο όροφο έχουν διαμορφωθεί κελιά τριών ατόμων. Την ευθύνη για την καθαριότητα του χώρου και την προετοιμασία των γευμάτων θα έχουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες μονάδες απεξάρτησης εντός καταστημάτων κράτησης.

Η νέα μονάδα θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 84 άτομα, γεγονός που την καθιστά και το μεγαλύτερο πρόγραμμα απεξάρτησης διαμονής σε όλη τη χώρα. Τα πρώτα 12 μέλη της έχουν ήδη εγκατασταθεί στον χώρο, ενώ αλλά 50 άτομα, τα οποία παρακολουθούν το πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στο Κατάστημα Διαβατών, επίσης προετοιμάζονται για να ενταχθούν σύντομα σε αυτήν.

Συνολικά περίπου 170 άτομα παρακολουθούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» στις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας και ήδη αρκετά από αυτά έχουν υποβάλει αίτηση για τη μεταφορά τους στη νέα Θεραπευτική κοινότητα στα Διαβατά.

Το εγχείρημα είναι καινοτόμο, αφού ανάλογα προγράμματα με αυτόνομη λειτουργία μέσα στις φυλακές υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Βρετανία με τα σχετικά στοιχεία να δείχνουν υψηλή αποτελεσματικότητα.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos