Νέα σύμβαση: 915 εκατ. ευρώ το αντίτιμο για το Ελληνικό

07 Ιουνίου 2016 09:15

Η χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group άνοιξε τον δρόμο για την υπογραφή του Μνημονίου κατανόησης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το Ελληνικό, καθώς είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Με το συγκεκριμένο Μνημόνιο κατανόησης τροποποιείται το αρχικό σχέδιο της σύμβασης ως προς το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των δόσεων του εφάπαξ τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ, καθώς και το τελικό κόστος συντήρησης του Μητροπολιτικού Πάρκου που θα επιβαρύνει τους ιδιώτες επενδυτές.

H σύμβαση για το Ελληνικό προβλέπει ότι η Lamda Development του ομίλου Λάτση, σε συνεργασία με αραβικά και κινεζικά κεφάλαια, θα αναλάβει για 99 χρόνια την εκμετάλλευση των 6.200 στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου αλλά και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Το χρονοδιάγραμμα

Το τίμημα ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ συν 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα δαπανήσει η κοινοπραξία για έργα υποδομών (κατασκευή πάρκου 2.000 στρεμμάτων, κοινόχρηστοι χώροι 1.500 στρεμμάτων, μερική υπογειοποίηση λεωφόρου Ποσειδώνος, επέκταση των υφιστάμενων δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς, δίκτυα ηλεκτρισμού - ύδρευσης κ.ά.). Το χρονοδιάγραμμα καταβολής του ποσού των 915 εκατ. ευρώ προέβλεπε αρχικά την καταβολή 300 εκατ. ευρώ ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση των μετοχών, 395 εκατ. μεταξύ του τρίτου και του έβδομου έτους μετά τη μεταβίβαση των μετοχών και, τέλος, την καταβολή των υπολοίπων 220 εκατ. μεταξύ του όγδοου και του δέκατου έτους.

Με το Μνημόνιο κατανόησης η αποπληρωμή των δόσεων του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο, ενώ προβλέπεται αύξηση του ποσοστού του κόστους συντήρησης του Μητροπολιτικού Πάρκου που θα επιβαρύνει το επενδυτικό σχήμα.

Το Μνημόνιο κατανόησης προβλέπει ακόμη τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης κρατικών φορέων και άλλων χρηστών που φιλοξενούνται από την υπό αξιοποίηση έκταση του Ελληνικού (αμαξοστάσιο ΕΘΕΛ, κεντρικές εγκαταστάσεις ΥΠΑ, Εθνική Μετερεολογική Υπηρεσία, ΚΤΕΟ Περιφέρειας Αττικής, Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), ενώ αναφορικά με την άδεια καζίνου στο Ελληνικό θα εκχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο μέσω νέου διαγωνισμού

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos