Χαμόγελα στο Μαξίμου για τον κόφτη στην ύφεση

21 Αυγούστου 2016 14:42

Χαμόγελα επικρατούν στο Μεγάρο Μαξίμου για την πορεία της οικονομίας, καθώς τα μηνύματα από τα δύο κρίσιμα μέτωπα της ανάκαμψης και του προϋπολογισμού είναι ενθαρρυντικά.


Στην κυβέρνηση εμφανίζονται βέβαιοι ότι στο τέλος του έτους η οικονομία θα έχει βγει από το σπιράλ της ύφεσης και θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης εκτιμώντας ότι το σημείο καμπής θα είναι το τρίτο τρίμηνο όπου αναμένεται να μηδενιστεί η ύφεση και να ανοίξει ο κύκλος της ανάκαμψης.

Οσον αφορά στο δημοσιονομικό πεδίο αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο επτάμηνο και οι προβολές δείχνουν ότι το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα εντός του στόχου που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς, οπότε δεν συζητείται καν η ενεργοποίηση του «κόφτη»

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας που παρακολουθεί στενά και ενημερώνεται καθημερινά για τις οικονομικές εξελίξεις εμφανίζεται αισιόδοξος και δηλώνει σε στενούς του συνεργάτες του ότι «περνάμε τον κάβο της ύφεσης και η οικονομία γυρίζει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και σε έναν χρόνο από τώρα θα μπορούμε να μιλάμε για το τέλος της εποχής των μνημονίων».

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση και το στοίχημα του πρωθυπουργού είναι η έξοδος και από το τούνελ της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση των εισοδημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες η φράση που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι «δουλειά, δουλειά και μόνο δουλειά» σημειώνοντας ότι δεν μπορεί μία ευρωπαϊκή χώρα να ζει με αυτούς τους εφιαλτικούς αριθμούς της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.
Ο Αλ. Τσίπρας θα μετάσχει ως παρατηρητής στη σύνοδο των σοσιαλιστών, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να υιοθετηθεί ατζέντα προάσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Στη σύνοδο, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ.
Ο Αλ. Τσίπρας θα μετάσχει ως παρατηρητής στη σύνοδο των σοσιαλιστών, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να υιοθετηθεί ατζέντα προάσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Στη σύνοδο, μεταξύ άλλων, θα συμμετ

Ο τουρισμός
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου η αισιοδοξία για την αντιστροφή της πορείας του ΑΕΠ τους επόμενους μήνες πηγάζει από το γεγονός ότι ήδη η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους εμφάνισε σημάδια άμβλυνσης και ήταν ηπιότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ κατέγραψε θετικό ρυθμό μεταβολής, τον υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι οι βασικοί τροφοδότες της ανάκαμψης της οικονομίας θα είναι ο τουρισμός που όπως όλα δείχνουν οδεύει σε νέο ρεκόρ φέτος, η αξιοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, η επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων από το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων.

Επίσης καθοριστικός παράγοντας για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της ύφεσης είναι η σταδιακή εμπέδωση κλίματος καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και θετικών επιχειρηματικών προσδοκιών. Παράγοντες της αγοράς και αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης επιδεικνύουν αργή τάση επιστροφής στα επίπεδα του 2014 και θέτουν ως βασική προϋπόθεση για την επιτάχυνση αυτής της ανοδικής πορείας την εκταμίευση της υπολειπόμενης δόσεως ύψους 2,8 δισ. ευρώ εντός του δεύτερου εξαμήνου, την αποφυγή καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως και τη συνέχιση με αμείωτη ένταση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, παράγοντες που θα τονώσουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και θα απελευθερώσουν δυνάμεις μεταστροφής του παραγωγικού μοντέλου προς περισσότερο εξωστρεφείς και καινοτόμες δραστηριότητες.

Τα έσοδα
Στο δημοσιονομικό πεδίο το οικονομικό επιτελείο εκφράζει αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα παραπέμποντας στα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού στο επτάμηνο, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα που παραδοσιακά αποτελούν τη βασική εστία κινδύνου για εκτροχιασμό κινούνται με υψηλότερους ρυθμούς αύξησης έναντι του στόχου με εξαίρεση την κάμψη του Ιουλίου η οποία ωστόσο θεωρείται συγκυριακή. Αλλωστε τους επόμενους μήνες αναμένεται να ενισχυθούν οι εισπράξεις καθώς από το τέλος Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να πληρώνονται και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Πάντως το επόμενο δίμηνο θα είναι καθοριστικό καθώς εκτός από τη δυναμική επιστροφής της οικονομίας σε ανάπτυξη και τη δυνατότητα εκτέλεσης του προϋπολογισμού χωρίς αποκλίσεις θα κριθούν οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ο χρόνος ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που θα ανοίξει δρόμο για έξοδο του Δημοσίου και μεγάλων επιχειρήσεων στις αγορές καθώς και η ολοκλήρωση της μίνι αξιολόγησης για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και δημοσιονομικής ευελιξίας για την ανάπτυξη θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, που θα μετέχει ως παρατηρητής στη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών, την Πέμπτη στο Παρίσι. Στόχος της είναι η κατάρτιση ατζέντας κοινών θέσεων των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης που θα λειτουργήσουν ως μαγιά στις κρίσιμες ζυμώσεις κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από τη γαλλική πρωτεύουσα, οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης που μετέχουν σε κυβερνήσεις θα συναντηθούν για δεύτερη φορά, έχοντας κάνει την αρχή τον Μάρτιο, με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Στις συνομιλίες τους θα γίνει μια in vitro θεώρηση των επιπτώσεων που πυροδότησε το Brexit και θα εξεταστεί η μεγάλη απειλή της τρομοκρατίας αλλά και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις για την επόμενη μέρα της πολυδιάστατης κρίσης που πλήττει την Ευρώπη.

Oδικός χάρτης
Ο Αλέξης Τσίπρας θα μετάσχει μεν ως παρατηρητής αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες, καλώντας ουσιαστικά τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν προτάσεις που έχουν με άλλες αφορμές περιληφθεί στον «οδικό χάρτη» προηγούμενης συνόδου τους. Και μόνο η συμμετοχή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυξάνει το ειδικό βάρος της κυβέρνησης της χώρας μας στην Ευρώπη, ενώ η υιοθέτηση κάποιων από τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού θα οδηγήσει αυτονόητα σε σημαντικά οφέλη και για την Ελλάδα.

Καίριας σημασίας θεωρείται το να συμφωνηθεί η τήρηση κοινής στάσης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα, εστιάζοντας σε δύο συγκεκριμένες προτάσεις.

Πρώτον, να τεθεί ζήτημα ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων (με αναφορά στις εργασιακές σχέσεις, τον κατώτατο μισθό, την παροχή ίσων ευκαιριών στους εργαζόμενους χωρίς διάκριση φύλου κ.λπ.).

Δεύτερον, να τεθεί το θέμα της δημοσιονομικής ευελιξίας για την ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει να εξαιρεθούν οι εθνικά συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες στα διαρθρωτικά ταμεία και στο «Ταμείο Γιούνκερ». Να σημειωθεί, εν τω μεταξύ, ότι αυτή είναι μια διάσταση που δεν αφορά κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τη χώρα μας, καθώς δεν υπάγεται (λόγω προγράμματος) στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το άλλο σκέλος της πρότασης περιλαμβάνει επίσης εξαίρεση των δαπανών για την προσφυγική κρίση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε τον Μάρτιο ευρεία δημόσια διαβούλευση και παρουσίασε ένα πρώτο, προκαταρκτικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις, κυρίως από προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, για διευκόλυνση των διαδικασιών προς «πλήρη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας».

Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στο Παρίσι ξεκινώντας μια σειρά σημαντικών κινήσεων στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Η πρωτοβουλία του για τη σύνοδο των ηγετών χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στις αρχές Σεπτέμβρη είναι ο επόμενος σημαντικός σταθμός. Μάλιστα στο ραντεβού της Αθήνας, μαζί με τους σοσιαλιστές Ολάντ, Ρέντσι και Κόστα θα παραβρεθούν και δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης.

Εξέχουσας σημασίας θεωρούνται και οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με ξένους ηγέτες κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία διεξάγεται από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού αλλά και σε δύο ξεχωριστές διασκέψεις για το Προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία εξ αυτών αναμένεται να συμπροεδρεύσει με την Ανγκελα Μέρκελ. Αλλοι συμμετέχοντες στη σύνοδο του Παρισιού έχουν μπροστά τους διαφορετικές προκλήσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στρέφει ήδη το βλέμμα του στις εκλογές του 2017, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ετοιμάζεται για την αναμέτρηση με το αντίπαλο κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει μπροστά του το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos