Χάνονται 5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τον ΦΠΑ

07 Σεπτεμβρίου 2016 12:32

Στο ύψος του τελευταίου πακέτου σκληρών φορολογικών μέτρων (5,4 δισ. ευρώ) ανέρχονται κάθε χρόνο οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν για το «έλλειμμα ΦΠΑ», η οποία υπολογίζει ότι συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση χάνονται ετησίως 159 δισεκατομμύρια ευρώ από την ανωτέρω πηγή.

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τα τελευταία χρόνια), η Ελλάδα έχει χάσει από τον ΦΠΑ το διάστημα 2000-2014 περίπου 90 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% του χρέους της χώρας.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Ε.Ε., η χώρα έχασε το 2014 από τον φόρο προστιθέμενης αξίας 4,926 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να εισπραχθούν 17,6 δισ. ευρώ, όμως στον κρατικό κορβανά εισήλθαν 12,67 δισ. Ωστόσο, το 2014 η χώρα κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες από τον ΦΠΑ οι οποίες είχαν διαμορφωθεί στα 6,3 δισ. ευρώ το 2013 ή ποσοστό 34% στα 4,9 δισ. ευρώ το 2014 ή 28%. Τα παραπάνω ποσοστά που αντιπροσωπεύουν τις απώλειες από τα δυνητικά έσοδα κατατάσσουν τη χώρα στην πέμπτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών-μελών με τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ και σχεδόν τριπλάσιες του μέσου όρου. Σε ακόμα χειρότερη θέση βρίσκονται χώρες όπως η Λιθουανία και η Μάλτα.

Ενας από τους λόγους που συρρικνώθηκαν οι απώλειες έγκειται σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στη μείωση από την 1η Αυγούστου του 2013 του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23%. Η μείωση του συντελεστή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η φοροδιαφυγή στην εστίαση, που αποτελεί από τις μεγαλύτερες πληγές για τα δημόσια έσοδα. Είναι πλέον πασιφανές ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ όχι μόνο δεν φέρνει περισσότερα έσοδα στο κράτος, αλλά διογκώνει και τη φοροδιαφυγή, με πολλές επιχειρήσεις να σταματούν να εκδίδουν αποδείξεις προκειμένου να μπορέσουν να κατεβάσουν τις τιμές.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2011, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, ο ΦΠΑ στην εστίαση αυξήθηκε από 13% σε 23%. Δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2013, μετά την επιμονή της τότε κυβέρνησης, ο ΦΠΑ στην εστίαση επανήλθε στο 13% και σύμφωνα με μελέτες οδήγησε στην αύξηση των πωλήσεων.

Στα χρόνια των μνημονίων η χώρα μας προχώρησε σε πέντε αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, χωρίς να έχει σημειωθεί σημαντική άνοδος των εσόδων. Οπως προκύπτει από στοιχεία της Κομισιόν, το έλλειμμα ΦΠΑ δεν σχετίζεται μόνο με την απάτη, αλλά και με άλλα ζητήματα όπως πτωχεύσεις, στατιστικά λάθη, καθυστερήσεις πληρωμών κ.ά.

Ενας από τους λόγους που οι πιστωτές της χώρας επιμένουν στην αύξηση της απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ των επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ (από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα) είναι το τεράστιο μέγεθος της φοροδιαφυγής που καταγράφεται. Υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το διοικητικό κόστος που προκύπτει τόσο για τη φορολογική διοίκηση όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις όσον αφορά τη συμμόρφωση των τελευταίων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Επίσης, με την αύξηση του ποσού της απαλλαγής ευνοείται, συγκριτικά με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων, καθώς δεν υποχρεούνται να επιβάλλουν ΦΠΑ στις παραδόσεις αγαθών και στις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos