Οχι στην ξενοφοβία και στον λαϊκισμό για το Προσφυγικό

17 Σεπτεμβρίου 2016 17:22

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις φωνές της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο για το Προσφυγικό, δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη -που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο προσκήνιο με τα αρνητικά γεγονότα του Ωραιοκάστρου- ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας σε συνάντηση της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Περιφερειών που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με θέμα το Προσφυγικό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει έναν συγκροτημένο σχεδιασμό.


Ετσι δεν εφάρμοσε όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και δεν υλοποίησε ένα σχέδιο που θα κατένεμε αναλογικά σε όλη την επικράτεια και σε οργανωμένες δομές τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε, να δημιουργούνται σήμερα αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις. Τέτοιες εντάσεις, ανέφερε, βιώνει πολύ έντονα και η Κεντρική Μακεδονία, η οποία έχει δεχτεί δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, προσθέτοντας ότι «από αυτές τις εντάσεις κερδισμένος είναι πάντα ο λαϊκισμός και χαμένη τελικά είναι η κοινωνική συνοχή».

Τα νησιά
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι τοπικές κοινωνίες των οποίων δοκιμάστηκαν περισσότερο από την πρωτοφανή προσφυγική κρίση και τις επιπτώσεις που υπήρξαν στο εισόδημα των κατοίκων, το οποίο στηρίζεται στον τουρισμό. Εκανε λόγο μάλιστα για ανεπανόρθωτη ζημιά για δύο συνεχόμενες χρονιές.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική στο Προσφυγικό, επικαλέστηκε την πρόσφατη παραίτηση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Οδυσσέα Βουδούρη, λέγοντας ότι «άφησε υπονοούμενα κατά του προϊσταμένου του υπουργού ότι το κόστος υποστήριξης των προσφύγων στην Ελλάδα είναι πιο ακριβό από το ανάλογο στη Νορβηγία» και κάλεσε τόσο τον αρμόδιο υπουργό όσο και τον πρωθυπουργό να απαντήσουν.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής Περιφερειών του ΕΛΚ, παρουσία και του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, είπε ότι το φετινό καλοκαίρι τα πράγματα στο Προσφυγικό είναι καλύτερα σε σχέση με το προηγούμενο και το απέδωσε στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία η οποία λειτούργησε πρωτίστως αποτρεπτικά. Την χαρακτήρισε, όμως, εύθραυστη και εξέφρασε φόβους ότι η κατάσταση μπορεί κάποια στιγμή να χειροτερέψει στο μέλλον.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να ασκήσει και κριτική σε εκείνα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που συνεχίζουν να περιχαρακώνονται πίσω από τις εθνικές στρατηγικές και δεν υλοποιούν τα σχέδια μετεγκατάστασης.

Στη συνάντηση μάλιστα που είχε αργότερα ο πρόεδρος της ΝΔ με τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι υπάρχουν δήμοι στην περιοχή οι οποίοι έχουν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες απ' ό,τι ολόκληρες χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν αναλογικά στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης.

Συνάντηση
Στην ίδια συνάντηση τέθηκε στον κ. Μητσοτάκη και το θέμα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ. Οπως είπε, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τη φύση τους καλύπτουν ανάγκες ορισμένου χρόνου και τόνισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να δημιουργήσει μια νέα στρατιά ομήρων συμβασιούχων με προσδοκίες μονιμοποίησης, «σε αντίθεση απ' ό,τι συμβαίνει τώρα με τις ανανεώσεις κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, των συμβάσεων καθαριότητας και όχι μόνο».

Η σημερινή δεύτερη μέρα της επίσκεψης του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ περιλαμβάνει σύσκεψη με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους προέδρους των ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης και επίσκεψη στα περίπτερα της ΔΕΘ, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στο Βελλίδιο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ, με αιχμή τα οικονομικά.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos