Σύνοδος Κορυφής: Μετωπική επίθεση Τσίπρα στον Σόιμπλε

22 Οκτωβρίου 2016 17:21

Συμμάχους και υποστηρικτές στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα για το ελληνικό χρέος αναζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.


Με συναντήσεις, συζητήσεις και ζυμώσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να ανακινήσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συγκροτώντας ένα μέτωπο άμυνας κατά των θέσεων του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Τους τόνισα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές. Η Ελλάδα πληροί τις υποχρεώσεις της, παρουσιάζει καλές επιδόσεις στην Οικονομία με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά υπάρχει ανάγκη για ένα ισχυρό μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου ο πρωθυπουργός. «Αυτό το σήμα δεν μπορεί να δοθεί με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις σε όσα έχουν συμφωνηθεί. Χρειάζεται το συντομότερο η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να γίνει πόλος επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολύ ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017» συμπλήρωσε.

Βήματα ανάκαμψης
Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «οι συνομιλητές κατανόησαν την ανάγκη αυτή. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη και εν όψει της εκλογικής χρονιάς που έρχεται σε κρίσιμες χώρες. Πιστεύω ότι είναι εφικτό μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και αποφάσεις, ώστε τη νέα χρονιά να υπάρξει ποσοτική χαλάρωση. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα περιμένει αυτό το βήμα για να διαπιστώσει ότι η αβεβαιότητα έμεινε πίσω, ότι δεν υπάρχει αναβλητικότητα και ότι η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω τις ημέρες της κρίσης κάνοντας σταθερά βήματα ανάκαμψης στην Οικονομία».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κλίμα στις συναντήσεις ήταν θετικό. Ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες των συζητήσεων με την κυρία Μέρκελ, πάντως διευκρίνισε ότι δεν συζήτησαν το θέμα των δηλώσεων Σόιμπλε. «Οταν συναντιέμαι με την καγκελάριο συζητώ μαζί της τις απόψεις και τις θέσεις που έχει η ίδια και όχι μεμονωμένα υπουργοί της κυβέρνησής της» διευκρίνισε.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο γαλλικό κανάλι France 24, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ηταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ενα σχέδιο που απέτυχε κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να πείσουμε την Ανγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο. Θα ήθελα να πω με απόλυτο τρόπο ότι όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη».

Για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Τσίπρα ρωτήθηκε ο κ. Ολάντ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατό» οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ελλάδα για το ζήτημα του δημοσίου χρέους. Οπως είπε, υποσχέσεις για το χρέος είχαν δοθεί από το 2012 και τώρα έχουμε φτάσει σχεδόν στο 2017 και συνέχισε λέγοντας ότι στόχος τους ήταν να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, όπως και τις δεσμεύσεις που έγιναν από όλες τις πλευρές και να διασφαλίσουν ότι εκτός της αξιολόγησης η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια που της έχουν υποσχεθεί. Ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι η Γαλλία ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συγκεκριμένα μέτρα
Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι τον Δεκέμβριο θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και βραχυπρόσθεσμων μέτρων που είναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «απολύτως θετικές τις αποφάσεις του Μαΐου», συμπληρώνοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των αποφάσεων και να οδηγηθούμε σε μείωση της ανάγκης για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019 και χαρακτήρισε θετικό το όριο εξυπηρέτησης του χρέους 15% κατά έτος που είχε τεθεί.
Οπως είπε, «το λάθος ήταν το μήνυμα που δόθηκε ότι οι θεσμοί διαπληκτίζονται μεταξύ τους. Το μήνυμα αυτό δεν ήταν σωστό για τους επενδυτές. Δεν είναι μια λύση που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Εάν δεν τα καταφέρουμε, μια ζωή αυτοί θα μας δανείζουν και εμείς μια ζωή θα είμαστε στον γύψο. Το πρόγραμμα είναι για να βγούμε στις αγορές. Το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο και αφορά την επιτυχία του προγράμματος, η οποία -εάν συνεχιστεί η αναβλητικότητα- τίθεται σε κίνδυνο».
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η επόμενη Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Μεσογειακών Χωρών θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου στη Λισαβόνα εν όψει της άτυπης Συνόδου της Μάλτας στις αρχές Φεβρουαρίου.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos