Ομπάμα: Αναγκαία και η ελάφρυνση χρέους για βιώσιμη ανάπτυξη

15 Νοεμβρίου 2016 16:30

Στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μεγάρο Μαξίμου, εκφράζοντας την άποψη ότι μόνο με πολιτικές λιτότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα, αναφερόμενος στο προσφυγικό, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας τόσο για την επίλυση του προβλήματος, όσο για τις συγκρούσεις που προκαλούν τις αυξημένες ροές. Τέλος, για το Κυπριακό, τόνισε ότι στόχος είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε πρώτος, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου ως μεγάλη τιμή αλλά και σημαντικό μήνυμα προς την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως η Ελλάδα μάχεται για την υπεράσπιση αξιών όπως η ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη, ως αμερικανού Προέδρου, θα είναι πολύ ουσιαστικό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει πως οι κόποι του λαού θα βρουν σύντομα ανταπόκριση και θα έχουμε θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας, όπως στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους, αλλά και στο Κυπριακό στο οποίο όπως είπε «όλοι ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

«Οφειλόμενη η επίσκεψη στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία»

Νωρίτερα, σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αμερικανού Πρόεδρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Οι δύο άνδρες στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στο θέμα της οικονομικής κρίσης, το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, αλλά και τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε στην αντιφώνησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα όλο τον ελληνικό λαό.

«Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθούμε την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία» είπε και πρόσθεσε πως «καταλαβαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε, υπάρχει όμως αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα». Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στη στάση που κράτησε η χώρα μας απέναντι στην προσφυγική κρίση συνεχάρη την κυβέρνηση για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα. «Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη. Η ΕΕ είναι κάτι καλό όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», επεσήμανε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μ. Ανατολή ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». «Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Κλείνοντας ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι προσβλέπει στην επίσκεψή του στην Ακρόπολη, καθώς, όπως είπε, «από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί».

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα «σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση για τον λαό μας». Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Επισημαίνοντας την προσήλωση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, ο Π. Παυλόπουλος έκανε αναφορά σε κάποια από τα φλέγοντα για τη χώρα ζητήματα, το Κυπριακό, τη συνθήκη της Λωζάνης και το Σκοπιανό. Αναφορικά με το Κυπριακό δήλωσε πως η Ελλάδα είναι υπέρ της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, προσθέτοντας πως «αποτελεί μέρος του διεθνούς δικαίου και η Ελλάδα και η ΕΕ δεν θα μπορούσαν να δεχτούν την αμφισβήτησή της». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης στον πρόεδρο Ομπάμα πως «οι Έλληνες τον θεωρούν έναν πολιτικό παγκόσμιας εμβέλειας και φίλο της χώρας μας».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos