Ο απολογισμός: Η επίσκεψη έδωσε πόντους στην Ελλάδα

17 Νοεμβρίου 2016 11:30

Τη δυνατότητα αξιοποίησης των θετικών μηνυμάτων και συμβολισμών από τη διήμερη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και την ιστορική ομιλία του πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο επιχειρεί τώρα να συνδέσει με τις πρωτοβουλίες των επόμενων κρίσιμων ημερών το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά τον Μπαράκ Ομπάμα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Το έγκαιρο φινάλε της δεύτερης αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης και για τα τρία επίπεδα ελάφρυνσης του χρέους και όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα παραμένουν ψηλά στην πρωθυπουργική ατζέντα, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσδιορίσει πλήρως στους υπουργούς τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Αισιοδοξία
Στο Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν συνειδητά να ανοίξουν συζήτηση για το plan B εφόσον στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο.
Είναι πάντως γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας μετά και την αναλυτική συζήτηση με τον πρόεδρο Ομπάμα παραμένει αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και για τη στάση της Γερμανίας, παρά τις πρώτες προειδοποιητικές βολές κυρίως από την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος χθες το βράδυ απάντησε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάποιο σχόλιο.
«Από τη δική μας πλευρά εκφράζουμε ικανοποίηση για την αναγνώριση εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου τόσο των προσπαθειών όσο και των αποτελεσμάτων που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας» δήλωσε όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και εμμένοντας στην ανάγκη να κλειδώσει άμεσα το τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης -βέβαια δεν θέλησε να περιγράψει ποια είναι τα «αγκάθια» σε αυτήν τη φάση.

«Είναι, επομένως, εξαιρετικά πιθανό το 2016 να κλείσει ακόμη και με θετικό πρόσημο. Οι ρυθμοί είναι οι θετικότεροι για την ελληνική οικονομία από το 2008. Σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτά τα θετικά στοιχεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αριθμοί δεν αντανακλούν την εικόνα της κοινωνίας, που ακόμη στενάζει εξαιτίας της πολυετούς ύφεσης και της λιτότητας. Σημειώνουμε όμως ότι η σελίδα αλλάζει και μπορούμε πλέον να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Στόχος μας είναι η θετική αυτή πορεία να συνεχιστεί και να αρχίσει να επηρεάζει θετικά την ίδια την καθημερινότητα των πολιτών.

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια πολιτική στήριξης της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων αλλά και αποφασιστικότητας για την καταπολέμηση της ανεργίας» υποστήριξε επίσης ο κ. Τζανακόπουλος και υπογράμμισε: «Στεκόμαστε επίσης στις αναφορές του Αμερικανού προέδρου στη λιτότητα, ότι δεν μπορεί να οδηγήσει στην κοινωνική ευημερία και στην ανάγκη για μια αναπτυξιακή ατζέντα που θα δίνει έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, κινούνται και οι μόλις προ ολίγου προτάσεις της Κομισιόν που για πρώτη φορά δείχνουν στην κατεύθυνση μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για την επόμενη διετία».

Δυσφορία για Μητσοτάκη
Τη δυσφορία του Μαξίμου για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εθνικό αμερικανικό ραδιόφωνο εξέφρασε χθες ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στον αρχηγό της ΝΔ τον κατηγόρησε ότι ενώ ο κ. Ομπάμα βρισκόταν ακόμη στην Αθήνα εκείνος «επέμεινε στην καταστροφολογία, την κινδυνολογία, αλλά και τον απόλυτο μηδενισμό και την προσπάθεια ακύρωσης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης».
«Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη πολιτική γραμμή, η συγκεκριμένη πολιτική ρητορική, τόσο του προέδρου της ΝΔ όσο και τμήματος της ηγεσίας της, δεν είναι υπονομευτική για την κυβέρνηση, είναι υπονομευτική και επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα» ισχυρίστηκε και υπενθύμισε: «Ο κύριος Μητσοτάκης και πριν από κάποιο διάστημα, σε συνάντηση με Αραβες επενδυτές, είχε επαναλάβει τη θέση του για την ανάγκη προκήρυξης πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η χώρα κινείται σε μια υποτιθέμενη καταστροφή».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos